Обнова

Свјетлана Шурлан

Од катастрофалних поплава у Српској и ФБиХ прошло је годину и шест мјесеци, а посљедице разорне моћи воде још су понегдје видљиве на неким кућама, путевима, мостовима, насипима...

Иако се са обновом захуктало одмах након повлачења воде, с првом зимом прошле године посустало се, а онда се у прољеће и љето ове године наставило са санацијом.

Европска унија покренула је одмах након катастрофе  Програм за опоравак од поплава, а за који је ЕУ дала више од 42 милиона евра.

Сасвим сигурно се годину касније може рећи да је ово један од најефикасније спроведених програма за обнову, а путем којег је санирано 3.706 кућа, 82 школе, 50 мостова, 46 путева, 23 система водовода и канализације... ту су и домови здравља, центри за социјални рад, вртићи, општине...

Оно што није завршено убрзо ће бити.

Ту свакако није крај, а ефикасним управљањем новцем ЕУ је омогућила да овај програм обнове, умјесто до октобра, траје до фебруара идуће године.

Захваљујући рационалној потрошњи новца, помоћ ће чак стићи на више адреса, до више људи којима је неопходна помоћ, биће обновљено више школа, мостова и путева него што је планирано.

Мада, када се узме у обзир укупна штета у БиХ, коју су направиле поплаве, а која износи четири милијарде КМ, цифра коју је издвојила ЕУ дјелује као "кап у мору", на овом се примјеру показало да се и са мало новца у кратком року може урадити много. И то не само када је ријеч о обнови након поплава.

Показало се на овом примјеру и да је брз и ефикасан рад могућ и да ту није препрека ни спровођење разних процедура.

Показало се да је ефикасно трошење новца и те како неопходно како би за мање пара било урађено што више.

Показало се да је могуће брзо и ефикасно реаговати и да за одуговлачењем и компликовањем нема никакве потребе, ако има пара и воље.

Има, мора се признати и код нас оних који тако раде, али много више има оних којима су "компликоване процедуре" и "превисоки трошкови" изговор за одуговлачење. Зато, између осталог, 20 година од завршетка рата и поред милијарди марака донација пристиглих након рата имамо порушене куће и инфраструктуру, а поред вишемилионских издвајања за Оружане снаге, промрзле и одрпане војнике. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана