Обећавајућа обећања

Ведрана Кулага Симић

Европска офанзива на БиХ и њено гурање на путу ка пуноправном чланству у ЕУ је и те како видљива посљедњих дана, али тај вјетар у леђа званичног Брисела неће и не може одрадити огроман посао који се накупио.

БиХ је поодавно закорачила на европски пут и до сада је требало подалеко одмаћи, али није. Разлози су очигледни. Актуелна политичка ситуација и неповољни односи између народа, који владају од њеног настанка, највише је кумовала овоме што имамо и на политичкој и економској и друштвено сцени.

Нико не може да оспори да је БиХ другачија од готово свих других земаља, посебно у овом дијелу Европе, да се одлуке доносе на другачији начин и да то тако и треба према уставним надлежностима те да је земља и даље под шапом међународног протектората.

И тако већ функционишемо четврт вијека. Од дана када је потписан мир и када је почела да се пише нека нова историја ове земље која, нажалост, још ни након 25 година није стала на чврсте ноге, али се, упркос томе, креће на путу ка ЕУ.

Одговори на неколико хиљада европских питања су послати службеницима у ЕУ, добили смо позитивно мишљење на предати захтјев, а сада нам стижу обећавајуће поруке да би већ до љета могли да добијемо статус кандидата и да отворимо конкретније преговоре и разговоре те сарадњу са Бриселом.

Листа задатака, односно 14 приоритета нам је одавно позната. Ништа није од јуче и јасно је шта Европа тражи од нас, а остало све је до нас.

Списак реформи је дуг, а обећања о добијању кандидатског статуса стигла су након веома лошег извјештаја Европске комисије о напретку БиХ, али су правдања да је након периода који је обухватао извјештај направљени неки кораци који се показују као свијетли примјери.

Обавезе на путу ка ЕУ у наредним мјесецима биће једна од кључних тема у БиХ и могу се очекивати је и позитивни помаци, имајући у виду да је то један од стратешких циљева БиХ за који су сви, али и расправе и препирке, имајући у виду да је ово БиХ.

Овој земљи су, с друге стране, реформе пријеко потребне. Не само да бисмо испунили оно што од нас очекује Брисел, него јер уређеније стање у земљи очекују сви они који још нису спаковали кофере и кренули преко границе у потрази за бољим и плаћенијим пословима, те генерално бољем животу.

На неке ненормалне ствари, које су код нас прихваћене, морамо ставити тачку. Ни у европском дворишту није све идеално, али је сигурно уређеније од нашег. Домаћи лидери морају засукати рукаве, показати да ова земља може да иде напријед и да ухвати корак са земљама региона, али и Европа мора бити свјесна да је код нас другачије и да се морају поштивати сва три народа и оно што је Устав дао ентитетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана