ОБА, Осмица и РС

Вељко Зељковић

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ би требало да буде одговорна за прикупљање обавјештајних података у вези са пријетњама по безбједност, њихово анализирање и преношење овлашћеним службеним лицима и надлежним тијелима, која би онда требало да реагују на потенцијалне опасности.

 

Тако би бар требало да буде у стварности. Тако у закону стоји. Али ова агенција од горе наведених ствари готово да ништа не ради. Ако и ради, онда то бива само за узак круг људи, и то оних “повлашћених”, попут представника иностраних амбасада који користе “услуге” ове агенције. Ту су, наравно, и високопозиционирани кадрови СДА, који посљедњих неколико година под потпуном контролом држе ову наводно “независну” и високопрофесионалну обавјештајну агенцију.

Од када се на челу ОБА илити ОСА, налази контроверзни Осман Мехмедагић звани Осмица, некадашњи тјелохранитељ Алије Изетбеговића и лице спорне ратне прошлости, агенција је претворена у приватну службу која за свој рад никоме не одговора. Бар не онима којима би требало. 

ОБА је постала отуђени центар моћи без икакве парламентарне контроле. Умјесто да “откривају” и о томе благовремено обавјештавају надлежне, Осмица и друштво све вјешто “прикривају”, а оно мало извјештаја који се упућују на адресе надлежних су паушални и забрињавајуће “смијешни”.

Према њиховим информацијама, у БиХ нема терориста и кампова у којима се они обучавају, иако на то указују обавјештајни подаци неких иностраних обавјештајних агенција.

За њих нема ништа спорно ни када су у питању кампови у којима се дјеца уче исламу и војним вјештинама. Нису успјели ни да открију, бар не званично, ко је стајао иза напада на предсједника Србије Александра Вучића у Сребреници.  

Према њиховим извјештајима, у БиХ готово да и нема миграната. А ако их и има, они за ОБА не представљају потенцијалну опасност. За њу су “потенцијални непријатељи” предсједници Српске и Србије који су једно вријеме незаконито прислушкивани.

Коме или чему онда ова агенција служи?

Због свега наведеног, још актуелни предсједник Српске Милорад Додик изашао је недавно са идејом о формирању службе националне безбједности РС. Ово тијело би требало да се бави оним што је у опису послова отуђене ОБА. Да анализира потенцијалне опасности и о томе обавјештава надлежне институције Српске.

Реакцију званичника из Сарајева тек треба да очекујемо. Вјероватно ће рећи како се ради о покушају рушења БиХ. Иста та господа, међутим, заборавља да ће, и ако до тога дође, она сносити највећу одговорност за то.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана