ОБА као маскирани АИД

Жељка Домазет

Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) која је прије више од деценије почела да ради далеко је од свог примарног задатка због кога су ентитетске обавјештајне агенције спојене у једну институцију која би требало да брине о најбитнијим питањима из области безбједности.

Оно што је данас ОБА ни у ком случају није оно због чега је у првом реду Српска пристала да у ову заједничку службу утопи своју институцију и кадрове који су по задатку прије свих требало да сазнају податке битне за безбједносни сектор.

Стварањем ОБА многи кадрови из РС остали су без посла, а рад су поједини наставили под врло чудним режимом у коме руководне позиције сектора добијају само послушни, те док се не нађу такви замјењују их бошњачки или хрватски кадрови.

Своје ухљебљење у ОБА нашли су готово сви кадрови бошњачког АИД-а који је морао да престане да ради.  

С друге стране информације до којих дођу агенти ОБА полицији РС се шаљу на кашичицу тако да Српска која у ову институцију улаже милионе марака нема готово ништа.

У овој институцији, као ни у једној другој, српски кадрови су обавезни да славе и "дан независности" и  "дан државности" ове земље иако још није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ. Мада, у оквиру Парламента БиХ постоји комисија која обавља надзор над радом ОБА-е у којој веле како немају никаквог утицаја на запошљавање у ОБА.

Готово анегдотски звучи податак да се неколико година након одласка у пензију враћају ратни-сумњиви бошњачки кадрови који су раније запослили своје најближе сроднике. Тако да се у овој агенцији, која би по слову закона и послу који обавља морала бити чиста као суза, дешава да отац у њу запошљава сина, па потом син оца. Ко заиста има ту надлежност и задатак, нико отворено неће да каже, али је чињеница да би ову агенцију требало дебело прочешљати и видјети да ли се у њој одвија све по закону и правилима службе.

Узимајући све у обзир не чуди чињеница да се и данас, деценију и више након формирања ове безбједносне агенције, као тајна чува и оно што би морало бити транспарентно, да се скривају и дозирају информације које би морала добити полиција Српске. ОБА је и данас маскирани или прекомпоновани АИД, а са АИД-ом ова земља није могла напријед ни раније, а ни сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана