ОБА и ревизија

Ведрана Кулага Симић

У Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ ништа ново. Начин на који је у 2013. потрошено више од 30 милиона марака пореских обвезника ове земље остао је скривен унутар зидова ове агенције. За ревизоре су врата и даље закључана иако се зна који кључ отвара браву.

ОБА је институција за себе и по својим правилима. Одвојена од остатка агенција, канцеларија, дирекција и других институција у којима су ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ сваке године редовни гости. Минимално једном годишње. 

Врата ОБА су, са друге стране, годинама затворена за ревизоре тако да су сва питања о трошењу новца пореских обвезнике ове земље, када је ријеч о овој агенцији, обавијена велом тајни.

Зна се колико се новца потроши (по извјештајима о извршењу буџета), али не и на који начин.

Супротстављени закони основна су препрека који стоје на путу Канцеларији за ревизију институција БиХ да пошаље ревизоре у ову агенцију и под лупу ставе све рачуне, настале по основу издатака из буџета. Поражавајућа је чињеница да отпора има и у ОБА, што су примијетили и у самој комисији чији је посао надзор и контрола над радом ове комисије.

Овакво стање је неодрживо, поготово ако се има у виду то да ОБА на годишњем нивоу троши око 30 милиона КМ, већином за плате и накнаде запослених.

Бар тако показују извјештаја о извршењу буџета.

Упориште за промјену стања надлежни имају свуда око себе и на њима је само да се окрену и погледају у земљама региона. У свакој од њих ревизори имају приступ основним подацима и нема бојазни да тајност неких података буде доведена у питање.

Низ од хиљаде отворених питања мора бити прекинут. Не само јер није ријеч о малим износима, него и због тога што се мора знати како је потрошена свака марка.

Ревизија је протеклих година указивала како не треба поступати са новцем пореских обвезника - неки су то схватили упозорење, други као правило, а трећи игнорисали у потпуности. ОБА је за то посматрала са стране, мирно чекајући нови буџет.

Та пракса мора бити прекинута и то што прије. Недопустиво је да се годинама зна у чему је проблем, како га ријешити, али да се и даље стоји на мјесту.

Сасвим довољно је поражавајуће да се скоро половина новца из буџета потроши на споран начин, ако је судити према подацима из оних извјештаја институција којима ревизија има приступ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана