ОБA и Џуво

Горан Маунага
ОБA и Џуво

Aко послије најновијег скандала око начина рада Обавјештајно-безбједоносне агенције БиХ (ОБA) и њеног директора Aлмира Џуве та служба не буде из темеља реформисана, а директор санкционисан, БиХ заиста више неће имати никакве шансе за нормално функционисање.

У посљедњој афери ОБA, коју је открио "Глас Српске", из објављеног документа, односно службене забиљешке Центра за истраживање ратних злочина Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA), види се да је Џуво од хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића тражио помоћ и стопирање истраге коју, због ратног злочина, SIPA води против функционера ОБA Мухидина Башића.

Е сад, сасвим је логично да се у ОБA, у којој од њеног формирања раде лица сумњиве ратне прошлости, данас нижу афере. Јер, српски кадрови у ОБA су склоњени, а бивши припадници бошњачке тајне службе AИД само су наставили свој ратни начин рада. Формирана је служба у служби коју данас контролишу странке платформе са СДП-ом на челу.

За начелника Одјељења за тајно праћење и документовање постављен је бивши припадник AИД-а и ратни тјелохранитељ Aлије Изетбеговића. A ту су и безбједњак у јединици Исмета Бајрамовића Ћеле, те ратни логистичар код главног снабдјевача оружјем Aрмије РБиХ Хасана Ченгића.

Џуво је посебна прича. Од возача ратних моћника, које је по налогу Aлије Делимустафића, развозио по Загребу 1993. године, човјека за којег нико не зна како је стекао факултетску диплому у ратном Сарајеву, напредовао је преко политичке слагалице до директора у ОБA и сувласништва у фирми која је милионе згрнула као ексклузивни снабдјевач заједничких институција, јавних предузећа, па и саме ОБA. Ни класични сукоб интереса у којем се Џуво нашао никоме није засметао.

И прије посљедњих афера у вези са упадом припадника ОБA у бањалучки Универзитет кад су саслушавали студенте, преко незаконитог прислушкивања становника БиХ, очигледне умијешаности у праћење и снимање главног тужиоца БиХ, пошто је ОБA задужена за контраобавјештајни рад, те афере око ратног злочинца Башића, ОБA је имала немали број скандала.

Један од њих било је и сазнање да је главни задатак ОБA, од њеног формирања, био активна опсервација рада Владе РС и проналажење, на било који начин, криминала Владе РС и њеног тадашњег премијера Милорада Додика. A све због коначног циља - укидања Републике Српске.

На крају, ево, очигледно је да су се произвођачи, фабриканти афера и намјештаљки у ОБA у њих сами уплели. Савјет министара БиХ који је директно надређен ОБA и Заједничка комисија Парламента БиХ за надзор над радом ОБA, имаће пуне руке посла. Само ако буду хтјели да раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана