ОБА без надзора

Жељка Домазет

Да се обавјештајно-безбједносном сектору у БиХ полако али сигурно препушта да ради шта хоће, показују најновија дешавања и са комисијом за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције.

Већ је јавности објелодањено да руководство ОБА не комуницира између себе, да је главни инспектор онемогућен да ради свој посао и да једна од најосјетљивијих и најзначајнијих агенција не подноси рачуне никоме, нити било ко може знати да ли се ради по закону или како то некоме падне на памет.

Извршно-обавјештајни одбор, кога чине предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника, такође је шкрт на објелодањивању односа и дешавања у овој агенцији, те само повремено његови чланови констатују како постоји много проблема.

Како су смјеном Николе Шпирића из Заједничке комисије за надзор над радом ОБА и неопозивом оставком његовог колеге Средоја Новића из опозиционих странака, којима припада мјесто предсједавајућег, у комисији остали само бошњачки кадрови, ова врло важна комисија ће до краја мандата или остати да ради у крњем саставу или ће цијели ланац и командовања и руковођења и надгледања бити предат Бошњацима, што је супротно и законима и свим другим актима који постоје у овој земљи.

Да ли се од ОБА наново прави АИД или служба којом управља само једна странка, како су то већ рекли неки чланови комисије, још је нејасно. Но, да у овом безбједносном сектору не штима много штошта јасно је и лаику.

Како ће се цијела ујдурма са обавјештајним сектором ове земље окончати, у овом тренутку је врло тешко прогнозирати. Да јој треба поспремање, сасвим је очигледно. Исто тако, очигледно је да до битних помака у сређивању стања неће доћи ускоро.

Најмање до септембра ће ОБА радити како то њеном првом човјеку падне на памет. Ко ће кога и како прислушкивати и по чијем налогу и да ли ће се то радити у складу са законом, нико неће знати, нити ће имати увида у то. Уосталом, у овој земљи је безакоње већ одавно постало њен епитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана