НВО

Горан Маунага

Скоро невјероватно звуче подаци да у БиХ има више од 12.000 удружења, фондација, међународних невладиних организација, од тога скоро 5.500 у Републици Српској, а да је у том сектору запослено више од 21.000 људи.

Још је невјероватнији податак да ниједна институција у БиХ нема контролу нити увид у начин њиховог финансирања и рада.

НВО у РС, злоупотребљавајући конфузију у систему, нису испуњавали чак ни оне минималне обавезе подношења финансијских извјештаја Агенцији за посредничке, информатичке и пословне услуге. Иста ситуација је и у ФБиХ.

Оно што Служба за ревизију јавног сектора РС може ту да учини је баш минимално - под лупу ревизора потпада само додјела оних средстава које неком НВО да институција јавног сектора. А сва она средства која стижу од страних донатора остају под велом тајне јер служба нема законски мандат над контролом тих финансија.

Немају то ни парламенти БиХ, ентитета, Брчко дистрикта, кантона, а јавни регистри такође остају без тих података јер НВО једноставно не испуњавају своју законску обавезу да им подносе финансијске извјештаје.

Све то оставља баш велике могућности за махинације које су олакшане чињеницом да су подаци о НВО сасвим различити у судовима, у статистици те у Пореској управи.

Још већи проблем ствара чињеница да у БиХ има НВО који уопште не припадају цивилном друштву, већ се баве свим и свачим, па и политиком и радикалним идејама. А таквих је поприличан број.

Један од њих је и НВО "Удар" којем је све наведено омогућило да потпуно изађе из оквира законског дјеловања и чији оснивач, без икаквих санкција, јавно говори да је "циљ тог НВО стварање ефикасне државе за све народе Републике БиХ засноване на прерасподјели власти између државе, регија и општина". Да су покренули "коначан обрачун и рушење анекса 4 Дејтонског мировног споразума, односно Устава БиХ, да би створили државу без ентитета".

То што је један НВО имао једну од најважнијих улога у политичком манипулисању социјалним протестима у ФБиХ само је један од сигнала да се хитно мора увести неопходна контрола над радом и финансирањем НВО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана