Нулти и обични пацијенти

Дарко Момић

Влада Републике Српске у четвртак је донијела одлуку о кажњавању оних који за вријеме трајања ванредне ситуације објављују лажне вијести и изазивају панику због вируса корона.

 

Према тој одлуци, за оне за које буде утврђено да су путем средстава јавног информисања или друштвених мрежа износили лажне вијести и тврдње којима се изазива паника и теже нарушава јавни ред и мир предвиђене су новчане казне од 1.000 до 3.000 КМ за физичка лица, од 3.000 до 9.000 за правна лица и од 1.000 до 3.000 КМ за одговорна лица у правном лицу. За спровођење ове одлуке надлежан је МУП РС, а министар Драган Лукач прецизирао је да ће “полиција лица која шире лажне вијести саслушати и утврдити да ли им је била намјера да изазивају панику”.

Да је ова одлука донесена мимо ванредне ситуације нема никакве сумње да би наишла на осуде бораца за људска права и слободу говора и сигурно отворила низ питања, попут “ко је надлежан да оцјењује шта је лажна вијест или на основу чега ће бити утврђивано да ли је некоме била намјера да изазове панику”. Поред тога сигурно би било и низ других питања, као и погрдних квалификација усмјерених према онима који су донијели поменуту одлуку.

Али ванредна ситуација захтијева ванредне мјере или простијим рјечником “на љуту рану, љута трава”, тако да су изостале реакције дежурних душебрижника и критичара свих потеза власти Српске. Оно што треба узети у обзир је да су управо ти и такви до сада најчешће плесали по танкој линији између ширења панике па чак и мржње и слободе говора.

На срећу, од почетка пандемије сви, па и они, показали су већи степен одговорности, што нажалост, није гаранција да ће тако и остати. И зато одлуку Владе треба посматрати као превентиву, а не као пријетњу или гушење слободе говора. Ваља се присјетити катастрофалних поплава из 2014. године и свега што се тада појављивало у медијима, а прије свега по друштвеним мрежама, попут рецимо вијести да се у тржном центру у Добоју удавило стотину људи. Ту лажну вијест пратили су грозоморни коментари на појединим сарајевским порталима попут оног да су “власти Српске лешеве подављених сакрили у масовне гробнице” и сличних умоболних конструкција за које нико никада није одговарао.

Пријетња да би сада такви могли да добију бар по џепу тешко да ће бити довољна да потпуно искоријени ширење лажних вијести и панике, али сигурно ће терористе са тастатуром натјерати да два пута размисле прије него што у виртуелни свијет пошаљу своју бљувотину. А варају се ако мисле да им се не може ући у траг и прецизно утврдити ко је “нулти пацијент” сваке лажне вијести. Сви који ту вијест “шерују” и пренесу даље обични су пацијенти. Који ни руке не перу!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана