Нула за тужиоце

Горан Маунага

Нови прилог парадоксима у раду Тужилаштва БиХ је и чињеница да је та правосудна институција, након властитог извјештаја о раду у коме стоји да 15 тужилаца у овој години није подигло ниједну оптужницу, од ВСТС-а безобразно затражила именовање нових осам тужилаца и, на крају, уз притисак министра безбједности Драгана Мектића, то и добила.

Сљедећа нелогичност у тој операцији Тужилаштва јесте то што је ВСТС, против логике и воље великог дијела чланова, морао да спроведе предвиђену процедуру и именује тих нових осам тужилаца.

Мора се признати да су ти тужиоци натоварени на буџет на баш стручан, иако преварантски начин - јер да видимо ко би то могао и смио да се супротстави именовању нових тужилаца за борбу против тероризма, иако је тај вид борбе био само изговор, покриће за њихово именовање.

Јер да је главни тужилац желио прави рад у Тужилаштву, сигурно би нашао начина да натјера тих 15 нерадника да подигну покоју оптужницу за неки од најтежих предмета ратних злочина почињених над Србима који, и поред необоривих доказа, годинама стоје у ладицама Тужилаштва.

Али, напротив, кажњавани су они који су жељели да процесуирају такве случајеве, као што је то случај са тужиоцем Мунибом Халиловићем који је само покушао да стави приоритет на сложене предмете.

Да је, опет, циљ био стручан рад у области тероризма, ти тужиоци с искуством, кад већ немају посла, лако су могли да буду пребачени на те предмете, али не - именовани су нови са, наравно, мање знања и искуства.

Борба против тероризма именовањем нових тужилаца неће бити унапријеђена, баш напротив. Јер ем што је њиховим именовањем појачан дисбаланс тужилаца и судија у тим предметима са 64 према 20 за тужиоце, ем што тужиоци никада не могу имати најефикасније средство за борбу против терориста - благовремену информацију, као што то има обавјештајно-безбједносни сектор.

Зато неће ни најмање зачудити то да број тужилаца који нису подигли ниједну оптужницу буде још већи.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана