Нож у леђа грађанима

Анита Јанковић-Речевић

Одлука министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић да се успротиви формирању експертског тима за праћење намјера Хрватске да у близини границе са БиХ одлаже опасан отпад из нуклеарне електране нож је у леђа за више од 250.000 грађана који живе у сливу ријеке Уне.

Чињеница да је здравље толиког број становника Српске и ФБиХ озбиљно угрожено очигледно ни најмање није занимала Турковићеву, на чији је захтјев са сједнице Савјета министара БиХ у уторак скинут приједлог одлуке о именовању експертског тима за праћење проблематике у вези са одлагањем штетног отпада на Трговској гори. 

Иако је БиХ позната као земља у којој је тешко, па чак и немогуће имати јединствен став о било ком питању, случај Трговска гора био је изузетак, будући да је о формирању експертског тима постигнута сагласност свих страна, и Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта. Остаје нејасно зашто је онда Турковићева одлучила да се супротстави формирању тима експерата. Њена наводна брига о беспотребном трошењу пара из касе БиХ засигурно није разлог, јер када су то још политичари марили за новац грађана.

Много смисла немају ни њене изјаве да би именовање експерата за Трговску гору удуплало већ постојећу струку за та питања која ради у Министарству за спољну трговину и економска питања. Као да је свима који су дали сагласност за формирање тима циљ искључиво гомилање беспотребног кадра и трошење новца, а само она жели грађанима да отвори очи.  

Такав потез, којим је Турковићева јасно показала да не жели добро становништву Унско-санског кантона и Републике Српске, нажалост није усамљен. У више наврата је током обављања министарске функције показала мањак слуха за проблеме који муче грађане БиХ. Одлука да стане на страну пакистанског амбасадора у БиХ који није желио да сарађује са бившим министром безбједности Фахрудином Радончићем на утврђивању идентитета миграната један је од тих спорних потеза којим је неке личне интересе ставила испред интереса народа који представља и захваљујући којем је, на крају, постављена на министарску функцију.  

Проблематика у вези са одлагалиштем нуклеарног отпада на Трговској гори, које би загадило ријеку Уну, природни бисер БиХ, угрозило усјеве на том подручју, али и воду за пиће, јасна је и птицама на грани, будући да је то једно од кључних питања ове земље, о којем се расправља већ неколико година.  

Забринутост становника у сливу ријеке Уне више је него оправдана, а задатак политичара није да минирају борбу за здравље тих људи већ да уложе надљудске напоре и ријеше проблем. Код овако важног питања не смије бити мјеста за политичке игре, личне интересе и ко зна шта не. Приоритет мора бити заштита грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана