Новогодишња честитка

Ма­ри­на Чигоја

Нова година, нова поскупљења, старе плате. Овако би се у најкраћем могло описати тренутно стање у РС. Осим пушача, на удару су и домаћинства у појединим градовима у Српској која ће у 2015. плаћати више цијене воде, одвоза смећа, погребних услуга...

И док годинама плате мирују, или се чак и смањују као и број запослених, оне који о томе одлучују то нимало не дотиче и без "по муке" доносе одлуке о повећању цијена. Наравно, оправдања су увијек да су комунална предузећа на издисају и да се њихово пропадање мора спријечити. Најбољи лијек за спас свих губиташа овдје је очигледно што више ударити по џепу оне који су за то најмање криви - крајње потрошаче. О неким уштедама у тим предузећима, о кресању њихових трошкова и плата које су сигурно веће него у већини фирми у реалном сектору, ријетко или скоро никако се не говори.

И док кад су у питању цигарете сваки пушач има избор, може да их не купује и тако оствари велике уштеде у свом буџету, код воде, одвоза смећа или других комуналних услуга избора немамо и не преостаје нам ништа друго него да платимо. Одакле, то очигледно никога не занима.

Поскупљења сама по себи не би била проблем да расте платежна моћ грађана. Али, у ситуацији када је та платежна моћ у паду, било каква поскупљења не могу имати оправдање. Власти и руководства комуналних предузећа морају наћи начин да та предузећа учине одрживим. Завлачење руке у џеп потрошача не може увијек бити рјешење.

С друге стране, ситуација је потпуно другачија када је у питању снижење цијена. Најбољи доказ за то су цијене горива које су посљедњих мјесец-два на рекордно ниском нивоу, а да то није утицало ни на превознике, ни на таксисте, ни на трговце да коригују своје цјеновнике. Појефтињења нема ни на видику, а оправдања за то су бројна.

Оцјене с краја прошле године да ће 2015. бити веома тешка и неизвјесна очигледно нису без разлога. На старту године дочекала нас је новогодишња честитка у виду најављених поскупљења, а каква ће бити до краја, тек ћемо видјети. Умјетност преживљавања дисциплина је коју су грађани Српске одавно савладали, а по свему судећи, њоме ћемо се бавити и у наредним годинама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана