Ново прегласавање

Сандра Милетић
Ново прегласавање

Предсједништво БиХ није на посљедњој сједници подржало захтјев члана Предсједништва из РС Небојше Радмановића да се расправља о, благо речено, запрепашћујућим изјавама министра иностраних послова Турске Aхмета Давутоглуа приликом његове недавне посјете Сарајеву.

Против овог захтјева био је члан Предсједништва Харис Силајџић, док је предсједавајући Жељко Комшић био суздржан, па је члан Предсједништва из Српске, по ко зна који пут, поново прегласан.

Нису Силајџић и Комшић уопште хтјели да расправљају о иступу Давутоглуа који је исказао јасне империјалистичке намјере Турске према Балкану, који је назвао "отоманским Балканом" и директно се умијешао у ствари које се тичу искључиво БиХ.

Треба ли напомињати да су њих двојица Радмановића прегласали више пута па и онда када су на дневни ред уврстили разматрање посјете предсједника Србије Бориса Тадића Палама. Радмановића су на истој сједници  прегласали и када је усвајан закључак по овој тачки дневног реда, а који предвиђа упућивање протестне ноте Министарству иностраних послова Србије због Тадићеве посјете.

Уврштавање ове тачке у дневни ред тражио је Силајџић, који је оцијенио да Тадићева посјета Палама нарушава мир и стабилност у региону, те навео да нису испоштоване дипломатске процедуре и да су игнорисане бх. институције. Комшић је, наравно, ове ставове подржао.

A Тадић је јасно приликом посјете истакао да подржава суверенитет БиХ, договор сва три народа у БиХ и подвукао да се Србија неће мијешати у унутрашње ствари БиХ.

Сада, лицемјерно, Силајџић и Комшић не сматрају да Давутоглу нарушава мир и стабилност и мијеша се у унутрашње ствари БиХ када каже "направићемо Балкан, Кавказ, Средњи исток заједно са Турском, центром свјетске политике у будућности" или да је "Сарајево наше, а Aнадолија ваша" или да би Мехмед-паша Соколовић био обични српски сељак да га Османлије нису одвеле од његове породице. Не сматрају ни да о томе треба разговарати, а камоли осудити такве наводе.

С правом ће се многи запитати зашто су то учинили.

Да ли можда Силајџић и Комшић подржавају овакве ставове?

Или им је само битно да члана Предсједништва из РС прегласају,  без обзира на то какве ће одлуке и на чију штету бити донесене?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана