Нови живот

Ведрана Кулага Симић

Регионални стамбени програм збрињавања је један од пројеката који је помпезно дуго најављиван, а ствари су кренуле у позитивнијем правцу након донаторске конференције у Сарајеву прије седам година.

За истим столом тада су се нашли представници земаља из региона, које су заједно у овој мисији с циљем да буде обезбијеђен нови, али овај пут трајни, кров над главом за неколико десетина хиљада избјеглих и расељених лица, које је посљедњи рат оставио без игдје ичега.

Те 2012. године, на донаторској конференцији обезбијеђено је више од 260 милиона евра подршке за обнову те градњу нових кућа и станова широм региона, у које би се уселили они који на то, заиста, и имају право.

Од тада је прошло доста година, али добар дио послова је завршен. Предато је доста кључева избјеглим и расељеним лицима, која су прикупила све што се од њих и тражило да би доказала да их заслужују. На бројним адресама у БиХ, Србији, Хрватској и Црној Гори увелико се граде нове стамбене зграде и обнављају куће у које, у догледно вријеме, треба да се уселе појединци и да их уреде онако како могу и заслужују.

Посљедњи рат бројне породице је одвео далеко од родног краја и огњишта, одувао све што су годинама градиле и у шта су уложиле вријеме и новац те их послао у туђину, да почну из почетка.

Многи нису дочекали да виде прве материјале који су набављени у оквиру регионалног програма збрињавања, ни­ прве куће које су никле за њих и њима сличне.

Из удружења која окупљају избјегла и расељена лица дуго упозоравају да се мора брже радити, а да се послови не одвијају жењеном динамиком и да не иде све према плану свјесни су и надлежни у овом пројекту. То не крију.

Регионални програм је веома захтјеван пројекат, а циљ надлежних је да до 2021. године нови кров над главом добије већина оних који испуњавају све услове и којима је пријеко потребан.

Ово није нимало лак ни­ једноставан посао, али то не смије бити изговор ако се и даље ствари не буду одвијале како је првобитно замишљено. Нико, исто тако, не може очекивати да преко ноћи може од темеља до крова бити изграђена потпуно нова вишеспратница или кућа.

Евидентно је да надлежни у све четири партнерске земље треба да уложе максималне напоре и на најбољи начин искористе новац који су добили од донатора, а на основу припремљених идеја и пројеката, који су, као такви, добили зелено свјетло кључних фигура у овом процесу.

Превише људи још, и након оволико времена од окончања рата, није нашло стални и поново свој кров над главом, а заслужили су га послије свега што их је снашло и послије свега што су преживјели на ледини и међу туђим зидовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана