Нови закон

Драгана Орловић

У Српској коначно ступа на снагу нови Закон о основном васпитању и образовању, а са њим и нова правила.

 

 

У основним школама тврде да су спремни за нове законске одредбе, међутим, да ли ће се и колико сви ти прописи досљедно примјењивати или ће као и многи други, нажалост, остати само мртво слово на папиру, показаће вријеме. За сада нам преостаје да анализирамо које то новине доноси и гдје имамо и законску основу да будемо бољи. Ако нам је за то "боље" већ упориште у закону...

Тако ће једна од најважнијих новина бити полагање мале матуре, односно, завршног испита након основног образовања.

Мала матура ставиће на провјеру знање свих основаца, који ће се морати усредсредити на то да што боље ураде тестове да би се уписали жељену средњу школу. Уз те тестове који ће се наћи пред ученицима ово ће бити обиман и нимало лаган посао и за све наставнике, уколико теже што квалитетнијој провјери. Јер, ако не мислимо свестрано и квалитетно реализовати тестирање, чему га онда и радити.

Новим законом пажљиво треба бити прописано васпитање и образовање дјеце с посебним васпитно-образовним потребама по индивидуалним образовним програмима и ангажовање асистента који ће радити с њима. Познато је да је инклузија недовољно заступљена и да је цијела планина проблема на леђима родитеља и малишана са потешкоћама у развоју. Надаћемо се да ће ова област добити сасвим нове димензије са новим законом, јер ниједно дијете не заслужује да буде маргинализовано или искључено.

Нови закон у основне школе донијеће и обавезно оцјењивање наставника и директора, а предложена су и рјешења која ће допринијети томе да ученик буде активан у васпитно-образовном процесу, са којим раде оспособљени наставници и стручни сарадници.

Први пут требало би да буде и дефинисан исход основног васпитања и образовања, прецизније, шта ученик треба да зна, разумије и може обављати на основу завршеног учења. Краће речено, по предложеним одредбама може се очекивати квалитетнији рад са свим основцима, а посебно са оним талентованим малишанима, којима се још не поклања довољно пажње. Вреднован ће бити цјелокупан квалитет васпитно-образовног рада, који тренутно и није на завидном нивоу.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана