Нови вјетар

Ведрана Кулага Симић

БиХ и читав регион западног Балкана на доста начина сарађују са ЕУ с циљем да једног дана, по могућности што прије, постану пуноправан дио европске породице.

Посљедњи такав скуп, одржан у другачијим условим због пандемије вируса корона, одржан је у Софији, одатле су послате европске поруке и усвојени одређени закључци који воде ка јачању сарадње у региону, усклађивању неких животних циља, укидању препрека да би били видљивији за све оне који желе улагати и своје пословање шири под овим дијелом неба.

Одавно је постало јасно да регион мора, зарад себе и свог развоја прво да се консолидује и да заједнички ради на одређеним питањима како би заједно могао брже да креће ка ЕУ.

БиХ је одавно, као и остали, добила услове које мора да испуни да би могла да се нада да ће европски министри на крају и дићи руку када на ред дође одлука о њеном прихватању и за статус кандидата и касније и за чланство.

Задаци су нам одавно на столу, али не иде лако. Ни питања нису лака, али смо нека до сада већ могли послати на провјеру да је било политичке воље умјесто сталног препуцавања и покушава да се ентитетима, прије свега Републици Српској одузму одређене надлежности.

То не доноси ништа добро ни самој БиХ. Иако појединци мисле да тиме јачају своју странку и своје визије, те да је то за све за добробит цијеле БиХ, варају се. Тиме само слабе ову државну заједницу која је потврђена прије пуних четврт вијека. И управо је ово вријеме, када се обиљежава 25 година од потписивања Дејтона, прилика да се подвуче црта и направи искорак за бољу будућност свих становника који су и даље, због овог или оног разлога, овдје. Оних који нису отишли у потрази за бољим животом.

Да ли ће тако и бити, зависи од оних који воде ову земљу. Од њих зависи и да ли ће сарадња у региону јачати или ће се рушити разним пријетњама, а на крају од њих зависи да ли ћемо се и којом брзином кретати према ЕУ те када ћемо тако стићи.

Став свих у БиХ је да европска будућност нема алтернативу, а таква порука је послата и из Софије. Ка томе води и усвојена иницијатива о заједничком регионалном тржишту која тек треба да буде реализована.

Они који су скројили ту идеју тврде да ће се тиме ојачати везе у региону, да ће бити смањена чекања на границама, убрзан транспорт, далеко снижене цијене роминга и тако даље.

Идеја је добра, али је треба до краја спровести у дјело. Вјетар у леђа добио је цијели западни Балкан, а све остало је на нама и на онима који држе конце судбине, у свакој од ових земаља, у својим рукама. Одговорност је и на самој Европи која мора да покаже да није само ту када треба да се подијеле сви ти задаци, него и да на дјелу покаже да заиста жели да прошири своје границе како све не би поново само остало мртво слово на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана