Нови, стари избори

Ведрана Кулага Симић

БиХ је полако стигла на корак до нових избора, а да резултате претходних још није у потпуности спровела у дјело.

То би могло да се, ако се ствари не промијене у скорије вријеме, одрази и на локалне изборе, који би требало да буду расписани у мају наредне године, а биралишта отворена почетком октобра.

Централна изборна комисија, али и бројне невладине организације у БиХ и шире, које годинама помно прате изборне циклусе у овој земље, истичу да је вријеме да се процес модернизује и тиме смањи злоупотреба воље оних који своју грађанску дужност испуњавају сваке двије године.

Прича о увођењу нових технологија у изборни процес БиХ увијек се некако актуелизује пред изборе, а надлежни су, у неколико наврата, најављивали и одређене пилот пројекте, који би требало да систем подигну на виши ниво.

До сада нису направљени велики искораци на том пољу, а један од изговора који се најчешће могао чути је да је за то потребна огромна сума новца, али и да све зависи од политичке воље. Све је то тачно, као што је тачно и то да БиХ, као мала и сиромашна земља, како се често описује, има доста новца у својој каси, али се он не троши онако како би требало.

Превише новца, и то већ сви знају, годинама одлази за плате и накнаде, као и за покривање свих других рачуна које сваки мјесец испостављају бројна министарства, агенције, канцеларије, институцији, дирекције и други који су добили своје мјесто на подужој листи институција на заједничком нивоу.

И то је због недостатка управо политичке воље, јер већ у неколико наврата нису зелено свјетло добијале иницијативе да се направи пресјек и види која од тих 75 институција заиста треба овој земљи, а које, са друге стране, само доприносе расходновној страни буџета.

То је само један од примјера како се троши новац, и то више од 600 милиона годишње, а када се затраже милион, два или три за неке ствари, правдају се да нема новца у буџету за те сврхе.

У БиХ је потребно промијенити бројне ствари. Изборни процес је само један у низу, али веома значајан. Избора је било и биће. Проблема и пропуста исто тако, али се мора радити на томе да их буде што мање, да би изборна воља оних који испуњавају своју дужност била спроведена, а да се не посумња да је на овом или оном бирачком мјесту она прекројена.

Мада је то више у рукама оних који сједе у бирачким одборима и оних који их на те позиције доведу. Тако да је, прије сваке модернизације потребно промијенити одређене циљеве, а затим средства у изборном процесу.

И то је тежи дио.

Нови избори, на којима ће бирачи међу суграђанима на изборним листама бирати оне кадрове за које сматрају да могу направити боље и више за свој град или општину, протећи ће, како ствари стоје, према старим правилима, али то не значи да и политичка свијест мора остати она стара. До њих је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана