Нови сазив, старе обавезе

Ведрана Кулага Симић

Новоизабрани народни посланици недавно су заузели мјеста у Народној скупштини, а Српска би у нову годину требало да закорачи и са новим сазивом извршне власти, који ће сигурно имати пуне руке посла.

Министри из одлазећег сазива још грију фотеље у Влади РС и чекају насљеднике, а није искључено да ће и некима од њих бити понуђен те потврђен нови мандат на том нивоу власти у Српској.

Како год завршиле консултације мандатара за састав новог сазива Владе и представника парламентарних партија, које су након октобарских избора стале уз владајућу коалицију, они којима буду повјерена челна мјеста у министарствима, али и друге важне позиције у власти, имаће исти задатак - очување институција РС и подизање животног стандарда свих њених грађана.

Мандатар Радован Вишковић у протеклим данима разговарао је са бројним представницима грађана Српске, послије чега је готово сваки пут подвукао да ће будућа влада бити отворена за све добре и реалне сугестије, али и да никоме фотеља није сигурна до истека мандата.

Као гаранција опстанка постављени су резултати рада, док је све остало небитно у мандату. Те ријечи звуче охрабрујуће, а биће још боље ако буду преточене у дјело када буде показано да неко од нових министара није одговорио задатку.

Партијска књижица или коалициони односи не смију да буду препрека за развој Републике, јер тиме коче напредак и бољи живот њених становника, који су и им дали највеће повјерење на изборима.

Имајући у виду да је политика постала најуносније занимање у којем су се пронашли и стручњаци из бројних области, било би логично да су у маси тих који носе партијске књижице, или су блиски са неком овом или оном партијом на власти, појединци са знањем и вјештинама да погурају цијели систем.

Република Српска мора окренути нови лист на којем ће, овај пут стварно, на врху листе приоритета бити грађани, привреда и маса других отворених питања која у иностранство масовно тјера бројне њене становнике.

Сви који буду дио новог сазива Владе Српске морају одмах да засучу рукаве, јер ће Република, ако се тренд куповања карте у једном смјеру настави оваквим интензитетом, а именовани то све буду само нијемо посматрали кроз стакло, скренути с пута у чије је темеље уткано хиљаде живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана