Нови покушај

Ведрана Кулага Симић

БиХ нема среће са изборним системом. Уз бројне неуспјеле покушаје да се у овом сектору уреди стање и чињеницу да ФБиХ још није до краја спровела у дјело изборну вољу из 2018. године, ни посљедњи локални избори још нису добили епилог.

Након готово три мјесеца неизвјесности, тешких ријечи и бројних оптужби са свих страна, у Сребреницу и Добој је стигла вијест из Централне изборне комисије БиХ да ће избори на бирачким мјестима, на којима су поништени резултати из новембра, бити поновљени 21. фебруара то под већом лупом те Комисије.

И док са прозваних адреса за изборне преваре и малверзације упорно тврде да нису криви за оно што им се ставља на терет, из ЦИК-а понављају да је у новембру било неправилности због чега су одлучили да понове изборе и да се поново преиспита воља бирача у Сребреници и Добоју.

Одлука је пала, а задња је поново на бирачима. Онима који ће се одлучити да поново оду на своја бирачка мјеста и поново заокруже она имена за која вјерују да најбоље могу да бране њихове интересе те гурају град и општину ка бољем сутра.

Да ли ће бројке бити поново исте? Тешко, јер је питање колико ће бирача овај пут изаћи на гласање, али одступања не би требало да буду превелика, ако у новембру није било онога што дио странака тврди, а ЦИК демантује.

Све у свему, пред нама је једна мини кампања у којој ће сигурно поново да буде и тешких ријечи и оптужби за криминал и корупцију, на шта смо већ и навикли у предизборним, изборним и постизборним годинама.

Све указује да би тога овај пут могло бити и више, јер нова провјера долази након поништења због сумњи у истинитост воље бирача која је изашла на видјело након изборне ноћи 15. новембра.

Према правилима, исти кандидати су на старту нове изборне трке која, као и увијек што би требало, мора да буде фер и поштена па нека побиједе они којима више народа вјерује јер грађани у Сребреници и Добоју немају више ни секунде времена за губљење.

Управо због тога, велика одговорност је на члановима Централне изборне комисије, локалних изборних комисија, бирачких одбора. Ако се сви буду држали правила, а не испуњавања нечијих жеља и хирова, биће добро, али ако ситуација не буде ишла у том правцу, штета ће бити немјерљива.

Правила морају да буду иста за све, а не да се некима гледа кроз прсте због којекаквих интереса и политичке трговине.

Избори су финале борбе за гласове, а не мијењања и брисања воље бирача. Надајмо се да ће ови поновљени избори протећи коректно и да неће бити инцидената било које врсте, али ни накнадне “памети” да појединцима, ето, опет након неколико дана сине да би могли да се жале, а надлежни да им те жалбе, по директивама политике, прихвате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана