Нови лист

Милијана Латиновић

У борби против вируса корона која траје дуже од годину Република Српска је ових дана окренула нови лист. Малим кораком за појединца, али огромним за човјечанство и Српска је стала раме уз раме са Европом и свијетом. Масовна вакцинација против вируса корона је почела.

И док невидљиви непријатељ са неколико лица напада са свих страна, убрзано се шири и пуни болнице, грађани који су одлучили да заврну рукав и приме вакцину, увјерени су да ово једном мора стати и да смо побједи ближе него икада.

У вакцину се уздају баш сви, од пензионера, привредника, угоститеља до медицинара, јер само ће имунизација, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, точак нашег живота вратити на прави смјер.

Иако су пред нама сигурно још мјесеци борбе, свјетло на крају тунела се назире. Свједоче о томе и слике из “Бањалучког велесајма” гдје је почела масовна вакцинација старијих од 65 година.

Они најстарији још једном су нам свима одржали час из одговорног понашања.

Сви са маскама на лицу, поштујући епидемиолошке мјере чекају у реду за “спутњик В”, без дилеме да је корак на који су се одлучили исправан.

Досадила је ова борба свима, пензионерима, радницима, студентима, дјеци. Нико више не може да издржи изолације, затварања, дистанцу и маску, а знамо да морамо. Још мало, само још који мјесец па да све ово буде само мање лијепа успомена, једна у низу побједа коју је исписало човјечанство.

Зато је веома важно да у данима који долазе будемо још одговорнији и опрезнији, зарад свог и здравља својих најмилијих.

Морамо да се освијестимо, да покажемо одговорност и озбиљност јер само тако ћемо сачувати главу на раменима, али и радна мјеста и привреду чији су темељи одавно пољуљани. Ни ова “полузатварања” неће проћи без посљедица по новчанике и радника и послодаваца, па и Републике, а камоли још једно потпуно закључавање.

То нико више не би могао да издржи. Зато морамо бити стрпљиви још само мало и омогућити здравственим радницима да вакцинишу становништво без додатног притиска, без наглог скока броја заражених.

Морамо и њима омогућити да дишу, јер одавно су на измаку снаге. Почетком масовне вакцинације окренули смо нови лист у борби из које морамо изаћи као побједници. Другог избора немамо. Ово је прави тренутак да ситуацију преокренемо у своју корист и да корони свирамо крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана