Нови избори, стара правила

Ведрана Кулага Симић

Становнике БиХ свега неколико мјесеци дијели од оног дана када ће поново једне недјеље доћи до свог бирачког мјеста, у тајности заокружити редни број оних суграђана за које вјерују да ће на најбољи начин заштити њихове интересе, пресавити листић, убацити у кутију, изаћи и чекати да им сване.

А од прошлих избора ништа ново. Чак су остале исте и бирачке кутије које су одавно "за музеја", а велика су била очекивања, неизвјесности и најаве. Од свега, на крају, како се чини, ново ће бити само то да идемо у сусрет новим изборима.

Многе приче ових дана су пале у воду. Показало се поново да ова земља није спремна да иде у новом правцу, па чак ни када је ријеч о стварима које би требало да јој донесу боље сутра. И за њен имиџ на међународној сцени и за њене грађане.

Иако институције на нивоу БиХ годишње потроше више од 900 милиона КМ за плате, којекакве накнаде, одржавање и ко зна какве све набавке, а у стопу их прати и јавна потрошња у РС и ФБиХ, у тим рачуницама није било мјеста за захтјев из Централне изборне комисије да им додијеле нешто мање од милион марака како би побољшали стање на биралиштима.

Иако су многи полагали наде у то да ће нова Интерресорна радна група за измјене изборног законодавства закотрљати ствари и јаче и боље, ништа спектакуларно се није десило. Саопштили су да нема ништа од спајања локалних и општих избора, што је донекле и било очекивано, а одбачени су и приједлози да изборни праг за улазак у власт буде подигнут са три на пет одсто. Мандати остају власнички, као и до сада, и шта је онда ту ново? Ништа – тресла се гора, родио се миш!

Само се опет показало да о кључним питањима нема сагласности у БиХ и да је веома тешко направити неке промјене, а да их све стране дочекају аплаузом.

Нема помака, само се вртимо у зачараном кругу од избора до избора јер је свака година или предизборна, или изборна или постизборна. А у таквој представи највише добија политика, а најмање развој и напредак које прижељкују обични грађани.

Политичке партије у РС одавно испитују пулс оних од којих и желе глас за власт. Мјеркају са ким би могле да до тог циља од колега са политичке сцене и како. Важу и грађани.

Нови циклус је почео. БиХ је закорачила у нову изборну годину, а све остало је као некад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана