Нови Чернобиљ

Жељка Домазет

БиХ је већ одавно постала нека врста сметљишта за којекакве експерименте углавном међународних званичника. Све оно што нико од њих не би радио у својим земљама покушавају на све начине да реализују на овом, још увијек политички трусном подручју. Посљедице, наравно, трпе исцрпљени и слуђени народи ове земље.

Осим различитих политичких експеримената и бомби, једна која већ годинама пријети БиХ и њеним грађанима је одлагање нуклеарног отпада у Трговској гори. Овај свој наум Хрватска, уз противљење свих из БиХ, на све начине покушава да прогура и од ове земље направи еколошку бомбу, чије ће посљедице трпјети и генерације које још нису рођене. Чињеница је да то ради једна земља Европске уније која би морала по свим узусима да поштује европске стандарде и да води рачуна о томе да својим непромишљеним потезима не доводи у директну опасност око 300.000 становника који се налазе у близини Трговске горе.

Ако је БиХ захваљујући ставу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са своје стране дала зелено свјетло за изградњу пељешког моста и омогућила и Хрватској да споји своју територију, а и Европској унији да то финансира, онда је заиста лицемјерно да јој сусјед враћа услугу на тај начин и да трује њену територију и њено становништво.

Ако се има у виду чињеница да због лошег стања у земљи велики број младих одлази из ње, изградња одлагалишта нуклеарног отпада биће узрок још једног великог егзодуса из БиХ. Затровати Уну као један од најљепших бисера на овом подручју да би сусједна држава од ње правила сметљиште за опасан материјал није ништа друго до додатно уништавање становништва на овим просторима и настојање да се на све могуће начине учине немогућим за живот.

Став свих надлежних институција у БиХ о намјери Хрватске да на подручју Трговске горе одлаже нуклеарни отпад је јединствен, али се мора признати да нису много учинили да на међународном плану тај свој став гласно и јасно искажу и да оспоре овај сулуди наум из Загреба. Стварање новог Чернобиља у 21. вијеку на простору оазе и природних љепота, уколико се заиста реализује, само је још један доказ да је већ одавно неко наумио да од ове земље направи простор немогућ за живот. Не буде ли јасног НЕ на те намјере, онда нам заиста спаса нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана