Нове олује

Вељко Зељковић
Нове олује

У војној акцији “Олуја” из Хрватске је у само пар дана протјерано, односно етнички очишћено око 250.000 Срба. Да би им се послала јасна порука да више нису пожељни у овој држави, као и у вријеме НДХ, на Петровачкој цести је чак бомбардована избјегличка колона.

Оно што тада није завршено спроведено је у наредних 30 година, кроз институционални и културни прогон, отимање имовине, хапшења и застрашивање. Данас у Хрватској живи свега око три одсто Срба, односно пет пута мање у односу на попис из 1931. године. Остварен је Павелићев план да Срби на тим просторима буду сведени на статистичку грешку. Да би се то печатирало, постоје иницијативе да се и Српска православна црква прогласи “хрватском”.

Сличан сценарио се годинама спроводи и у јужној српској покрајини. Готово пресликан. Оно што није постигнуто НАТО бомбардовањем, спроводи се као и у случају Хрватске кроз институционално насиље, полицијско застрашивање дугим цијевима. Посљедњих неколико мјесеци гетоисани Срби са тих простора суочени су са новим облицима насиља. Власти у Приштини забранили су употребу динара, увоза српске робе и лијекова, а блокиран је и рад пошта путем којих људи дижу плате. Циљ је људима са тих простора живот учинити што тежим, да би се натјерали да напусте своја вјековна огњишта. Све ово прати још једна врста насиља. Српски манастири се проглашавају католичком и албанском културном баштином. Све чешћи су и позиви да се сруши споменик на Газиместану. Прије пар дана та љествица је подигнута на још виши ниво, јер је од стране албанских званичника саопштено да ће отворити мост преко Ибра, а што би сигурно покренуло неки нови егзодус Срба са тих простора.

А шта ради међународна заједница? Апсолутно ништа! Издају писана упозорења да су наводно забринути због понашања Приштине. Преведено - само троше папир. То што су они као забринути не погађа много Аљбина Куртија, који зна да та брига није искрена. Поготово уколико долази са адреса земаља које чине такозвану Квинту. Зна Курти да има зелено свјетло да очисти Косово, баш као и да су приче међународних званичника о формирању заједнице српских општина на КиМ, само шаргарепа за Београд. Нажалост, и у БиХ се спроводи сличан рецепт. Кроз дјеловање Уставног суда БиХ и самопроглашеног високог представника Кристијана Шмита покушава се уништити институционални положај Републике Српске унутар БиХ. Све то прате и америчке санкције, које би требало да отежају живот обичним људима. И тај дефектизам иде толико далеко да поједини бошњачки политичари помињу неке нове тракторе, истичући да су Срби наводно највећи реметилачки фактор на Балкану. А Срба све мање и у Хрватској и на Косову. Када је у питању БиХ неки би очигледно највише вољели када би се могло телепортирати у неко османско или доба када је овом земљом владао Бењамин Калај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана