Нове лимузине

Маријана Миљић Бјеловук

Институције БиХ имају богате возне паркове, на којима им сигурно могу позавидјети и многе развијене земље.

Штедње на лимузинама у БиХ никада није било, а чисто сумњамо да ће икада и бити јер изгледа да се институције БиХ такмиче ко ће имати бољи аутомобил и чији ће радници сједити у удобнијим четвороточкашима.

Да се не штеди и да се о штедњи ни не размишља, показала је овог пута Агенција за развој високог образовања у БиХ, која је поред три службена аутомобила која тренутно има набавила луксузни "пасат", за који су искеширали 50.000 КМ, што је и максимум који могу да потроше за набавку возила.

Ова агенција, која има свега 21 радника тренутно има четири аутомобила, а према важећим актима, требало би да их има три. Што је превише, превише је, јер четири аутомобила на 21 радника никоме нису потребна.

Ово је, нажалост, само један примјер куповине луксузних  аутомобила о којима "обични смртници" у БиХ могу само да сањају, а можда понекад на брзину и виде када се челници институција провезу крај њих.

БиХ су и лани и већ на почетку ове године преплавили тендери и уговори за куповину аутомобила. Најдаље је отишло Предсједништво БиХ, које је предсједавајућем Драгану Човићу за луксузни аутомобил искеширало чак 200.000 марака, док се министар безбједности Драган Мектић почастио лимузином БМЊ 5 од 100.000 КМ.

За ове аутомобиле обични радници у БиХ, да раде цијели животни вијек и да сваки мјесец одвајају своју плату на страну, не би их могли приуштити и паркирати у свом дворишту.

Залагања за штедњу и дугометражни говори челника бх. институција о томе да се мора чувати свака марка чак и на канцеларијском материјалу остали су, очигледно је, само мртво слово на папиру и празна прича.

Јасно је да они који би требало да штеде новац у буџету БиХ то не раде, јер не могу да се одрекну луксузног живота и да престану са трошењем новца грађана.

Далеко од тога да треба да се возе у старим крнтијама, али се поставља логично питање морају ли баш да купе најскупље и мора ли возни парк да се обнавља свако мало, ако су аутомобили добри и безбједни.

У БиХ никада и неће бити боље док челници институција овако расипају новац. Онога дана када почну штедјети и када се буду придржавали својих обећања, можда нам и крене набоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана