Новац за војску

Маријана Миљић Бјеловук

Министарство одбране БиХ, које је рекордер по потрошњи међу свим институцијама, тражи додатних 9,32 милиона марака за плате војника и подофицира.

Овим приједлогом рекордер изгледа настоји да овјери своју позицију и да свим осталим институцијама покаже да, ма колико се трудили, нема шансе да га стигну и престигну.

Уштеде, као и обично, не спомиње. Та ријеч се, изгледа, никада и не изговара у овом министарству, као, уосталом, ни у већини других институција БиХ. Стезања каиша у јавном сектору БиХ очигледно нема и како је кренуло, неће ни бити ускоро.

Међутим, изгледа да овај пут неће ићи све "као по лоју" јер је Савјет министара већ у два наврата вратио приједлог допуна Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим је и предложено повећање плата за око 80 одсто укупног персонала у Оружаним снагама БиХ. Тиме су показали да нешто не штима и да је у вријеме када је већ испланиран буџет институција, тешко пронаћи додатних више од девет милиона за плате.

Остало је да видимо шта ће бити и да ли ће успјети да пронађу рачуницу која ће одговарати Министарству одбране, које овог пута игра на карту војника и подофицира, који и имају најниже плате и никакве услове рада, због чега и већина одлази из војне службе у потрази за бољим радним мјестом.

Међутим, о томе је у Министарству одбране требало раније да размишљају и да покушају наћи другачију рачуницу, односно ако већ траже више новца за најрањивије категорије, онда покушају да на појединим позицијама обезбједе и уштеде. Поготово што је за наредне године планирано смањење броја припадника Оружаних снага.

Уз то, евидентно је да од стотина милиона марака које пролазе кроз Оружане снаге БиХ војници добијају најмање. Поред тога што имају најмање плате, војници готово да гладују, имају старе униформе, док је опрема коју користе одавно требало да заврши у неком од музеја. У исто вријеме новац се троши на непотребне ствари, попут огромне количине конзерви са храном којој треба да истекне рок, а коју не може да поједе ни десет пута више војника од оних којима је намијењена.

На крају и не чуди што све више војника напушта Оружане снаге, док Министарство одбране БиХ играјући овај пут на њих жели да добије више новца. Питање је, опет, ко би могао да види највише од тражених 9,32 милиона, јер се у више наврата показало да најмање иде онима којима новац и треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана