Новац за увреде

Ведрана Кулага Симић

Узимање новца из буџетске резерве институција БиХ увијек је под посебном лупом шире јавности, прије свега, јер одређени представници власти могу да, од оног дијела који им припада по закону, новац дају коме и колико желе.

Новац из резерве дијељен је за све и свашта, углавном за мање важне ствари, а то право је, између осталих, на себи својствен начин поново искористио Бакир Изетбеговић. Он је по други пут, у року од само неколико мјесеци, одријешио кесу и почастио Џевада Јахића, аутора, благо речено, спорног и увредљивог "Рјечника босанског језика". Тако је са 17.000 марака подржао наставак дјела у коме је изнесен низ увреда на рачун Срба и православља.

Мало ко није чуо за Јахићеве дефиниције "ђикана", "четника и четникуша", али то изгледа појединцима није спорно. Они, по свему судећи, дијеле то мишљење са аутором, што у земљи каква је БиХ не може да изађе на добро.

Колико год се појединци или групе трудили да БиХ изгледа као нормална земља у којој, и поред различитости, може да се живи, готово увијек неко излети из прикрајка и покаже да то, изгледа, није могуће ни у бајкама. Јахићев рјечник је само један такав примјер.

Нико не зна да ли ће Изетбеговић Јахића и њему сличне поново частити и са колико новца, али сасвим је сигурно да  је то његово право док год има новца у својој "законској" каси. Законски - све је у реду, али морално - све је дискутабилно, поготово ако се узму у обзир односи у БиХ. Земљи два ентитета и три конститутивна народа.

Уз то, буџетска резерва припада свим пореским обвезницима у БиХ, па тако и онима које Јахић назива "ђиканима".

Осим тога, новац из буџетске резерве треба да послужи у ванредним и непредвиђеним околностима, али одавно је познато да у пракси то није тако. Да се новац даје шаком и капом, без провјера.

Закон је, једноставно, такав какав јесте, али у цијелој причи би требало да буде само мрвицу више разума прије него што се завуче рука у заједничку касу јер међуљудски односи у БиХ немају цијену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана