Новац за одбрану

Ведрана Кулага Симић

Министарство одбране и Оружане снаге БиХ годинама су под лупом, а разлоге не треба много објашњавати. Све је јасно само када се каже колико службеника, војника и других војних лица стоји у њиховим редовима, колики им је буџет, а колика је, са друге стране, земља под чијом заставом стоје.

Ресор одбране је апсолутни рекордер по потрошњи у БиХ јер им сваке године на располагању стоји више од 260 милиона марака, а готово све и "испари" - махом за плате и накнаде.

И ту годинама имамо исти проблем, ако се на страну стави то што многи само причају да је тренутна дужина војног реда превише за земљу величине БиХ.

Недостатак политичке воље донедавно је био кључни изговор за то што је у ресору одбране више од 10.000 људи. Недавно је направљен одређен позитиван искорак усвајањем документа под називом "Преглед одбране", али то, по свему судећи, неће увести потребног реда у касарне и друге војне објекте у БиХ.

А стање је више и него забрињавајуће.

Некада је била част бити војник, а данас се све то углавном свело на чињеницу да је у питању солидно плаћен посао и да је пензија близу. Нико не спори да међу хиљадама оних који су управо у ОС БиХ добили посао и постали војници има и дио оних који то стварно гледају као животни позив, али тешко да и то могу ако се узме у обзир гдје раде и како се хране.

Извјештаји о извршењу буџета јасно показују да скоро цијели буџет редовно одлази на плате и друге накнаде на које имају право запослени у Министарству, а за остало оно што остаје. И ту настаје проблем. Храна за војнике је далеко од онога што заслужују, просторије у којима бораве су у катастрофалном стању. А о модернизацији не треба ни размишљати.

Јасно је многима и када само прођу поред касарни да ту има само војника, а да све остало недостаје. Од исправних возила до квалитетне одјеће, обуће, кровова, инсталација па и дрва у хладним данима.

Таква слика сама по себи намеће питање - да ли су земљи као што је БиХ, са оволико становника, потребне оволике Оружане снаге чисто, ето, онако.

Припадници ОС БиХ показали су се небројено пута на терену када је требало - и у поплавама и у пожарима, те у мисијама широм свијета, али, руку на срце, оволико војника не треба БиХ, а и она све теже може да покрије све њихове трошкове.

То најбоље се најбоље осјети када је у питању опрема, али ко њу уопште и гледа?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана