Нова влада

Ведрана Кулага Симић

Владе долазе и пролазе. Једни министри долазе, други одлазе и тако пишу политичку историју одређене земље. Република Српска добија нову владу која би требало да јасном визијом покаже пут за бољу будућност.

Ниједан од тих путева није, нити може бити лак, ако се узме у обзир постојеће стање, не само у РС него и на глобалном плану. Тога мора свако да буде свјестан, али се не смије стати. Мора се наставити даље и тражити излаз, ма колико далеко он био.

О овоме би требало да размишљају и нови министри који ће ускоро чинити кабинет новог премијера Српске Жељке Цвијановић.

И пред овом владом су многи изазови, тешке “борбе” како би се очувала институционална и социјална стабилност у данима када опасности пријете са свих страна. Биће потребно много напора како би на улицама Српске било што мање незадовољних, да би се средило катастрофално стање у неким јавним предузећима и унаприједили многи аспекти живота оних за које одговарају сви који ће ускоро засјести у владине фотеље.

A према ономе што се могло чути претходних дана кроз консултације мандатара са представницима свих сфера друштва, разумијевање и спремност да се ухвати у коштац са свим изазовима који се јављају, постоји.

Нико не треба да буде у заблуди да ће бити лако.

Српској требају многе реформе. Требају и стратегије које ће се спроводити и давати видљиве резултате, а не бити само мртво слово на папиру. РС треба да стане у крај неконтролисаном трошењу јавног новца, јер сваки утрошени фенинг, а камоли марка мора имати оправдање.

Из експозеа који је мандатар изнијела пред посланицима Народне скупштине јасно је да су многи проблеми у Републици Српској детектовани на прави начин и да се сваком од њих планира прићи са потребном дозом озбиљности.

Одлучност и спремност да се засучу рукави такође је видљива, а вриједни људи, спремни на изазове којих има и којих ће несумњиво бити, добродошли су у извршну власт Српске.

Овој влади засигурно треба дати шансу да покаже и докаже да заштита Српске и свих њених грађана није само флоскула, већ мотив да се боље и брже ради.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана