Нова-стара ревизија

Ведрана Кулага Симић

Министарства, агенције, дирекције, канцеларије и друге институције на нивоу БиХ потврдиле су да могу и даље да се понашају према новцу из буџета како хоће, како им дође, а тај стил, нажалост, постао је традиционалан.

Анализа финансијског пословања током прошле године у институцијама БиХ није донијела ништа ново. Једино ново је година на коју се односе, а суштина је остала иста. Већина грешака и "кривих Дрина" није исправљена, издаци за многе ствари и даље не проналазе оправдање у (не)оствареним резултатима у пословима за које су и ангажовани.

Спољни сарадници, упркос армији која броји више од 22.300 запослених, и лани су били више него чести гости у зградама и пословним просторима институција за чији закуп мјесечно одлазе хиљаде марака јер, наравно, желе да имају канцеларије из којих се гледа у строги центар градова.

Рачуни за телефоне, путовања, дневнице и ко зна за које још трошкове на дугој листи привилегија на нивоу БиХ опет су "пробијани", достављани из кафића и ресторана тако да ни ту ништа није ново. Осим да је све исто као и лани и тако оне године прије, и прије двије, три, четири...

Ништа боље стање није ни у области јавних набавки тако да се све више стиче утисак да се појединци држе познате пароле да су закони ту да би се кршили. На сличном нивоу су судски спорови, посебно они изгубљени чија се тежина мјери сваке године у посљедњој деценији у милионима КМ на годишњем нивоу. А да за то нико није одговарао ни, вјероватно, запитао да ли треба да буде урађена можда нека анализа, утврђено шта и како даље и да ли неко, коначно, треба да одговара за изгубљене милионе из џепова пореских обвезника који су ту и завршили.

Могло би се набрајати "до сутра", али нема ефекта. И није то само ствар на нивоу БиХ, јер се сличне ствари и грешке виде из године у годину и на осталим нивоима власти.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је урадила свој дио посла у конкретном случају. Пред лице јавности су доставили извјештаје о финансијској ревизији за 2014. годину и сада је све на надлежним органима. Крајње је вријеме да заврну рукаве, али и "славине" онима којима не поштују законе јер је до сада одговорност за финансијску дисциплину била равна нули. А ка тој "вриједности" повешће и ову земљу, ако им се не стане у крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана