Нова нада

Ведрана Кулага Симић

Од завршетка рата у БиХ навршавају се двије деценије, а истина о многим злочинима над Србима са почетка деведесетих година прошлог вијека и даље је посута земљом или забетонирана на бројним мјестима широм ове земље.

Хиљаде породица и данас чекају на истину о догађајима у којима су њихови најмилији изгубили животе, начин на који се то десило, али и дан када ће пронаћи њихове посмртне остатке, запалити свијеће и помолити се, по ко зна који пут, за њихове душе.

Јама Радача је само једна у низу гробница које крију истину о страдању Срба у протеклом рату иако је одавно крајње вријеме да истина о страдању Срба у Херцеговини и многим другим страдањима угледа свјетлост дана.

Да је било истинске воље свих страна у БиХ, то би до сада било познато, али годинама сценом владају одређене струје којима је у интересу нешто сасвим супротно, а истовремено несхватљиво.

Трачак наде, ипак, стигао је ових дана из Тужилаштва БиХ, које је скоро од оснивања било на мети критика, прије свега, мајки, очева, браће и сестара пострадалих Срба, јер, према њиховој оцјени, није дало довољно вјетра у леђа својим запосленим да се посвете истрагама о злочинима почињеним над њиховим најмилијима.

Из те правосудне институције на нивоу БиХ стижу охрабрујуће информације да су убрзали истрагу ратних злочина над Србима који су почињени на потезу од Коњица до Мостара. Нагласили су и да је под њиховом лупом 15 осумњичених особа.

Истрага је, осим на неколико директних извршилаца, усмјерена и на особе из командних структура Армије РБиХ, Хрватског вијећа одбране и Штаба Територијалне одбране, који су, према тврдњама упућених у истрагу, осумњичени за убиство Срба чији су посмртни остаци завршили у јами Радача код Мостара, гдје су и тијела Бошњака.

Та локација није непознаница. На њу годинама прстом упиру и представници РС у Институту за нестала лица БиХ и траже да коначно жртве буду пронађене и идентификоване, а починиоци кажњени.

Ера ћутања, погрешних и скривених података мора коначно бити завршена, а на њено мјесто доћи истина. Сви народи у БиХ имају право и морају сазнати праву истину о страдањима својих ближњих у протеклом рату.

Срби то сада очекују и од надлежних у Тужилаштву БиХ, када је ријеч о злочинима почињеним у Херцеговини, јер је 20 година и више него превише да многи предмети о злочинима "шетају" од руке до руке и од ладице до ладице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана