Нова нада за истину

Ведрана Кулага Симић

Иако је од завршетка рата на овим просторима прошло више од двије деценије, бројни случајеви и даље стоје као омча око врата појединцима, а тиме и народима којима они припадају.

Један од тих примјера су страдања у Сарајеву, на Маркалама и у улици Васе Минскина. Потпуне истине о немилим догађајима нема ни дан-данас, а спекулација, теза и супротстављених теза, са кључним циљем да за те злочине буду окривљени само Срби, има на претек.

Ни данас нису посложене све коцкице како би се коначно и недвосмислено утврдило ко је, на крају крив. На то је упозорио чак и судија Хашког трибунала који је у случају Маркала издвојио мишљење на пресуду првом предсједнику РС Радовану Караџићу.

Тај посао мора бити завршен. Мора бити утврђена коначна и права истина о томе шта се дешавало тих дана у Сарајеву, али и у другим мјестима.

Нову наду да ће истина изаћи на видјело улива податак да ће група свјетских и домаћих експерата за балистику, експлозиве и форензику ускоро поново отворити цијели случај и слике посложити онако како су заправо и биле тих кобних дана.

Мора се коначно стати украј спекулацијама, утврдити како је било, са које стране су стигле гранате, колико је погинулих и у чијом глави је све осмишљено и режирано.

Досадашње анализе сасвим извјесно нису дале праву слику, а она је БиХ, не само у тим случајевима, и те како потребна јер се будућност не може градити на лажима из прошлости. Оно што је било – било је, али истина мора бити позната, ма каква год она била.

Од нове експертизе много се очекује, и то с разлогом јер се на те и такве ствари мора ставити тачка.

Многе очи биће усмјерене идућих мјесеци на стручњаке који ће у близини Руме покушати да дођу до праве истине о томе шта се тих дана са почетка деведесетих година дешавало на сарајевској пијаци. Превише је случајности и нејасноћа у свим тим догађајима да би их једноставно као такве оставили историји да свједоче о ратним дешавањима, кривици и одговорности.

Свако мора да одговара за недјела која је починио, али да би то тако и било, потребно је закључити, јасно и без резерви шта је и коме на души. Туђе гријехе не смије било ко носити на својим леђима.  Само истина и суочавање са истином могу овај дио земаљске кугле да погурају напријед. У бољу будућност. Извјештај ове експертске групе сигурно ће бити корак ка томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана