Њемачка опет зове

Милијана Латиновић

О одливу радне снаге све гласније се говори у Републици Српској, а како и не би кад су многа предузећа доведена на ивицу опстанка јер радника нема ни за лијека. Одлазак квалификованих радника није новост, одлазили су и раније, али посљедњих годину-двије махом одлазе цијеле породице без намјере да се икада врате.

Сигурнији посао, вишеструко већа плата и генерално много боље уређен систем живота у развијеним европским земљама, за све оне који с кофером у руци хрле преко гране и више су него довољан разлог да заувијек напусте своја огњишта.

Да је ситуација прилично тешка и да рјешење није ни на видику и те како су свјесни домаћи послодавци, а страх у кости улила им је и вијест да је Њемачка либерализовала прописе о запошљавању радника из земаља које нису чланице ЕУ. Нови закон који је усвојио тамошњи Парламент пружа прилику свима да бораве у Њемачкој шест мјесеци док траже посао. Шансу да се запосле у неком од тамошњих предузећа имају сви, без обзира да ли се њихово занимање налази на списку дефицитарних њемачке Агенције за запошљавање, како је то био случај до сада.

Домаћи послодавци су увјерени да ће се ти много либералнији прописи и те како одразити на тржиште рада у Српској које већ дуже вријеме кубури са квалитетном радном снагом. Многи дижу руке од пословних понуда из иностранства јер због недостатка радника нису у могућности да испуњавају уговоре и реализују велике послове. Бриге на лицима послодаваца, ако је судити према тренутној ситуацију, неће тако лако и брзо нестати. Пословна заједница и Влада РС ухватиле су се у коштац с овим проблемом прошле године, али недовољно да се одлив радне снаге потпуно заустави. Олакшице привреди и раст плата за 30 до 50 марака јесу поправиле ситуацију, али смо и даље предалеко од европских стандарда. И није новац једини разлог због којег радници одлазе. Нестабилна политичка ситуација на нивоу БиХ велики је кривац што становништво напушта ове крајеве.

Планови за рјешавање проблема који свакодневно потресају домаћу привреду, увелико се кроје заједничким снагама власти и пословне заједнице, како би што ефикаснијим мјерама зауставили одлазак радника. Остаје нада да ће најављене мјере и потези уродити плодом и да Српска на крају године неће збрајати пропала предузећа и број радника који су отишли у иностранство, већ вишеструко веће приходе који ће допринијети бољем стандарду свих становника. Квалификовани радници су стуб сваке привреде, јер џаба нам савремене машине ако нема ко да их упали, а аларм одавно звони за узбуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана