Ништа ново у Сарајеву

Сандра Милетић
Ништа ново у Сарајеву

Дошао је и прошао и дуго очекивани и најављивани самит у Сарајеву под називом "ЕУ - западни Балкан".

Европска унија поновила је по завршетку самита недвосмислену посвећеност европској перспективи западног Балкана и нагласила да је чланство земаља овог региона у ЕУ заједнички циљ, а поручено је да западни Балкан мора да интензивира напоре да испуни неопходне критеријуме и договорене услове на путу ка чланству у ЕУ.

ЕУ је потврдила потребу за фер и ригорозним условима у оквиру процеса стабилизације и придруживања.

Поздрављена је намјера ЕУ да прошири процес либерализације визног режима на све грађане западног Балкана, када сви услови буду испуњени, али када ће тачно БиХ и остали да добију визе, остало је и даље непознато. Није се сазнало ни када ће земље западног Балкана да уђу у европску породицу.   

Приоритет, закључено је на самиту, остаје и завршетак процеса одрживог повратка избјеглица и расељених, а проблеми који утичу на слободу изражавања и медија морају се хитно рјешавати.

Све у свему, на скупу који је, откако је најављен, у жижи јавности, који је неријетко најављиван као кључни и преломан за западни Балкан, није се догодило ништа што већ нисмо чули, видјели, ни знали. Све је оно што се већ одавно зна само опет потврђено.

Наравно да је добро и за БиХ, као и за све земље у региону да се одржавају овакви скупови на високом нивоу, да се разговара и сарађује, да се земљама западног Балкана даје подршка, али нечег конкретног у Сарајеву није било ни овај пут.

Једина анализа (ESI-јева) која је урађена пред самит у Сарајеву показала је да ЕУ тренутно има важнијих брига од западног Балкана (па тако и од БиХ) и да је тајминг одржавања самита тотално погрешан. Или, боље речено, није могао да буде гори.

Јер, Европу брину економска криза и има неке друге приоритете и интересе, и то је учинило своје. Зато је лидерима поменутих земаља западног Балкана и у Сарајеву поручено: радите оно што треба и видјећемо шта, када и како даље.

Самит у Сарајеву не може се назвати неуспјешним, али да је могао да буде успјешнији, јесте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана