Ништа без штеле

Драгана Орловић

Прије неколико дана почела је настава у Републици Српској, а пред сами њен почетак Медицинска школа у Бањалуци формирала је и уписала накнадно једно одјељење од 28 ученика.

Ништа чудно и сасвим оправдано. Због изузетно велике заинтересованости малих матураната уписана су нова одјељења медицинара не само у Бањалуци, већ и у Шамцу и Сребреници, а повећан је и број ученика у Медицинској школи у Добоју. 

Упис свих тих ђака није требало да донесе проблеме, али проблеми су ипак настали. И то велики.

Листе уписаних ђака у бањалучкој Медицинској школи урађене су према веома чудним критеријумима. Свршени основци који су били први "испод црте" у тој школи нису примљени, већ њихови вршњаци са далеко мањим бројем бодова. Додатну сумњу да главни критеријуми нису били већи број бодова (како категорично тврде надлежни), већ већа и јача штела, пробудила је и чињеница да се међу уписанима нашло и петоро ђака који уопште нису ни конкурисали да се упишу у ту школу.

Довољан разлог да се у цијели случај укључи просвјетна инспекција и да испита како су заиста ти сви ђаци уписани. Да ли су регуларно бодовани или им је помогло то што су имали везу, "главни осумњичени".

Ако буду испитивали и заиста је тражили, лако ће је пронаћи. Не само у овом случају, већ свуда и гдје год да крену.

Најзаступљенија је приликом запошљавања. Ту је штела апсолутни "муст хаве". Нераздвојна приликом тражења посла - нешто као рачунар и тастатура, ауто и точак, телевизор и даљински. Не могу је заобићи ни приликом уписа у вртиће, избора школе, уписа на факултет, одласка љекару, тражења документације...

Или, боље рећи, гдје год кренеш, не можеш без ње. Ако немаш штелу, боље одмах одустани - данас је постала узречица готово свих младих, који због ње дижу руке од разних расписаних конкурса јер су унапријед некоме намијењени.

Ма свуда, гдје год  крену, срешће штелу. Питање је само на који начин ће је санкционисати. Хоће ли против ње поднијети извјештај и предузети оштре мјере санкција? Или можда не могу то? Можда и штела има штелу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана