Ниске страсти

Вељко Зељковић

Бакир Изетбеговић поново је у свом елементу и острашћеном националистичком трансу и наративу, а након што је коначно дочекао да у Бијелу кућу засједне Џо Бајден.

Лидер СДА поново је ударио по Дејтону, Србима и Хрватима, називајући овај споразум ретроградним. Очекује он да Бајден исправи ту наводну “неправду” и помогне му да оствари недосањани сан његовог оца. То што он подразумијева и дискриминацију остала два народа, њега не интересује, јер тај план стварања некакве грађанске државе подразумијева постојање само једног народа - доминантног бошњачког.  

Његова најновија запаљива изјава долази и у вријеме након што је Бундестаг дао “зелено свијетло” да Александар Шмит и званично постане њемачки кандидат за новог високог представника у БиХ. Очекује он и да Њемачка помогне.

А како би дошао до тог циља бошњачка политичка елита ангажовала је и један број лобиста русофоба који веће годинама раде за “бошњачку ствар”, а која је, између осталог, изникла из програма “Муслиманског братства”, покрета који сматра да је сваки живот муслимана и хришћана немогућ. 

Међутим, утисак је како се Изетбеговић и овај пут мало залетио. Све више земаља у свијету схвата да ова његова политика никуда не води, те да је управо он највећи рушилац БиХ и главни креатор готово свих политичких криза у земљи. Схватили су то и поједини амерички сенатори, а поготово након отвореног политичког и крсташког рата који је он повео против Хрвата у БиХ, а којег прате разне инквизиторске институције.

На руку му не иде ни евентуални долазак Шмита на мјесто новог високог представника, јер се ради о умјереном и разумном политичару, који би могао тражити да се ОХР измјести из БиХ, а како би се земља колико-толико отргла од међународног протектората и кренула европским путем. Нажалост, Изебеговић и разни Комшићи и Џаферовиће толико су заслијепљени и острашћени да и даље земљу увлаче у све већу кризу, прижељкујући међународни интервенционизам.

Како због свега тога живе људи у БиХ, да ли ћемо и када добити вакцину, како ћемо ријешити акутну мигрантску кризу која пријети да попут упаљеног слијепог цријева пукне, њима није на дневном реду. А зашто и би, добро су ситуарани. Живе и раде у пратњи полиције, а и добрано су се обезбиједили током ратног и поратног периода. Надлежни већ годинама не могу ући у траг стотинама милиона долара донаторских средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана