Никола Дроњак

Горан Маунага

"Глас Српске" има пуно право и обавезу, као уосталом и сваки други медији у свијету, да објави истину, податке до којих дође (наравно провјерене), поготово када се ради о покушају организовања насилних протеста финансираних са стране, о тероризму и нападу на уставноправни поредак.

Тако је било и са текстом о планираном протестном паљењу зграда БОРС-а, Административне управе Источно Сарајево и финансирању, те дјеловању организација "Слободна Република" и "Оштра нула". Објављене су тачне и провјерене информације, али су одмах по изласку текста кренуле салве увреда и оптужби на рачун "Гласа", аутора текста, па и предсједника РС Милорада Додика.

А да ли и колико се ту ради о "неистинама", на прес конференцији је показао предсједник "Слободне Републике" Никола Дроњак. Иако се у тексту не спомиње као организатор насиља у РС, ипак је нашао за потребно да се уз арсенал увреда и клевета брани. Уз ријеч "лажови", која му је једна од чешћих и блажих у вокабулару, Дроњак је најавио судски процес, игноришући на "пресици" већину питања, па и оно да ли његова "Слободна Република" планира да од априла до избора организује протесте у РС. Дроњак и његов сарадник позивали су се на своје очеве као учеснике отаџбинског рата, иако нису могли да објасне откад датира и на основу чега је створена нелогична конекција између "Слободне Републике" и "Удружења ветерана РС".

Чињеница је да Дроњак није визионар, да он сигурно није тај судбоносни, изабрани "револуционар" који ће да поправи стање и Српској, све и да је најгоре, каквим га он назива, те да РС изведе на зелену грану. То је потврдио и на тој конференцији кад је, аналитички тачно, прецизирао да је питање о томе како би он сачувао и водио Српску у случају да дође на власт - неозбиљно. Али су, мада Дроњак то не зна, преозбиљни и питање и одговор на њега, шта би могло да се деси са РС, са његовим и домовима свих нас, са нашом будућношћу, у случају да се његов план, можда, чак мирним протестима, претвори у масовне, изненадне и однекуд добро организоване насилне протесте?

Ни они који су се одмах ставили на страну Николе Дроњка и "Слободне Републике", најблаже речено - нису легалисти. Они треба да одговоре на питање на основу чега знају да то што је изнесено у тексту "Гласа" није истина. Доказе, свједоке и документа имамо, а истина не може да се сакрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана