Никако се дозвати памети

Данијела Бајић

Неки возачи у Српској никада се неће дозвати памети. Ни папрене казне за брзу вожњу и алкохол их не спречавају да стисну папучицу на гасу. Они очигледно не маре за друге учеснике у саобраћају, који свакодневно, због њихове неодговорности, губе главу.

Зато није ни чудно што ступце црне хронике свакодневно испуњавају вијести о саобраћајним несрећама или случајевима када возач прегази пјешака, па побјегне са лица мјеста, вјероватно зато што је био “тријезан”.

Црна статистика показује да је највише саобраћајних несрећа током љетног периода, када се људи уз коју чашицу више опусте вјероватно мислећи: “Хајде, љето је, путеви су суви, нема опасности да ће аутомобил проклизати...”

Нису свјесни да тренутак непажње може одједном у смрт да одведе и по неколико особа, цијеле породице.

Случајеви коју су посебно уздрмали јавност не само у Српској, него у цијелој БиХ, десили су се у размаку од свега седам дана у којима је погинуло више чланова трију породица.

Животе у саобраћају изгубили су супружници из Пала, мајка и кћерка из Теслића, а потом брачни пар са бебом из Кључа. Углавном су то били млади људи, са пуно планова и разлога за живот.

За ове случајеве још није познат тачан узрок несреће, али досадашња пракса показала је да је у већини незгода у којима је окончано стотине младих живота узрок је била неприлагођена брзина или вожња под дејством алкохола.

Наравно, нисмо једини који имају ове проблеме, слично се, на примјер, дешава и у Србији, Хрватској и многим другим земљама, гдје током дана у саобраћајним несрећама погине много младих људи.

Међутим, тај проблем сигурно није толико изражен као код нас, јер они одмах пооштравају мјере у саобраћају, а поготово онај дио који се односи на младе возаче.

Међутим, ствара се неки утисак да колико год у БиХ надлежни пооштравали мјере, безобразних возача ће увијек бити. 

Новчана казна од неколико стотина марака, привремено одузета возачка дозвола или неколико казнених бодова никако не може да буде примјерена санкција бахатим возачима, који су неком угрозили живот, само треба их кривично гонити. Кривична одговорност умјесто прекршајне већ одавно се практикује у случајевима да возачи под дејством алкохола управљају возилом у многим европским земљама.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана