Није завршено

Милијана Латиновић

Епидемија вируса корона није завршена. Вирус је ту међу нама и епидемиолошке мјере су и даље на снази. Још смо у ванредној ситуацији, иако се то баш не може закључити са фотографија са разних скупова из свих локалних заједница.

Корона се поново разбуктала и из дана у дан пуни болничке собе широм Републике Српске и топи залихе кисеоника у здравственим установама. Само они који се боре за дах и њихови најмилији знају како им је.

Остали, углавном гледају своја посла и не маре ни за вирус ни за мјере. Опустили смо се до те мјере да је само ријетке брига да ли ће ово лудило једном да заврши па да се вратимо нормалном животу.

Прије годину и по дана када је све почело, чинило се да корак по корак идемо у правом смјеру, да знамо шта радимо и да ћемо сви заједно, поштујући прописане мјере савладати вирус.

Са ове тачке гледишта, заиста само се чинило.

Када се корона појавила у Вухану мислили смо далеко је то, гдје је Кина, а гдје смо ми, не може нама тај неки “кинески” вирус ништа, баш нас брига. Послије непуне двије године од појаве вируса у кинеском градићу, ми и даље водимо битке око свега што има везе са короном, а у Вухану дишу нормално. Без обзира на то која је теорија тачна, да ли је вирус настао у лабораторији, па случајно побјегао, или је прави вирус, очигледно је да су Кинези побиједили својом дисциплином.

Ми како ћемо, сам Бог зна. Нити вјерујемо, нити поштујемо мјере нити желимо да се вакцинишемо. Први смо када је ријеч о препричавању којекаквих теорија завјере зато нам и јесте све овако.

Послије годину и по борбе ми поново на дневном нивоу имамо троцифрен број новозаражених и двоцифрен број преминулих од посљедица заразе.

Докле ћемо да радимо сами против себе, да се понашамо као да нас је баш брига шта ће бити сутра, као да је вирус тамо негдје далеко и да ми не можемо постати дио корона статистике?

Сулудо је више понављати да је неопходно поштовање мјера зарад здравља свакога од нас. Ако појединци нису сами сконтали да маску треба да ставе на лице да би сачували себи, а не зато што је неко реко да мора или зато што би могао платити казну, нема смисла ни убјеђивати их више. Невјероватно је да неко оправдање тражи у томе што други не поштују мјере па неће ни он. Маска је ту да нас заштити, а не да је носимо јер је неко рекао да треба. И небитно је да ли они који доносе мјере исте поштују, ничији немар не смије бити оправдање. Само сами себе можемо сачувати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана