Није све у фотељи

Милош Васиљевић
Није све у фотељи

Иако је до локалних избора остало годину дана, борба за кандидате ко ће у трку за градо/начелника увелико се захуктала.

И док спортски клубови базичне припреме раде на мору и планинама, зависно који је дио године, политичке партије већ су почеле да се групишу и збијају редове кроз саборе, предсједништва или сједнице главног одбора гдје потенцијалне гласаче желе да убиједе, али и да им покажу да су јачи него раније, те да су баш они најбоља опција.

За разлику од полиса - градова у античкој Грчкој гдје су у зачецима демократског друштва бирани лидери који су  владали свега неколико дана, гдје нису имали пуно времена показати колико вриједе, част изузецима, код нас се политичари устоличе у фотеље на дужи период, па им је важно да кампања крене и прије званичне. И док су некада постојале агоре односно тргови, данас се политичка арена у највећој мјери преселила на друштвене мреже, а партије све више ресурса и улажу баш у свијет виртуелног. Док побједници желе показати да су оправдали “џ” поред свог имена, у подсвијести знају да је позицију најтеже одбранити, а они поражени из претходних искустава желе урадити све да се домогну трона.

Водећи се латинском изреком “Абусус абусум инвоцат” што значи “Једна грешка вуче другу за собом”, многи политички актери немају више право на кикс. За разлику од парламентарних, локални избори су специфични по много чему, а извлачење “кеца из рукава” посебно у мањим срединама, показало се као добитна комбинација, у доброј мјери љекара, универзитетских професора или личности које су биле далеко од очију јавности. За имена кандидата рано је, међутим ипак у најсунчанијем граду Српске опозициона Листа за правду и ред пробила је лед, јер ће у трку за првог човјека града подно Леотара млађани професор историје Лазар Радан. Сви остали још не излазе са именима, а ипак, као и обично, највише борбе биће у највећим центрима гдје предњаче Бањалука и Бијељина, а ништа мање неће бити интересантно ни у Источном Сарајеву које је и специфично због комплексности самог гласања. Сигурно је само једно, борба за фотеље је почела, а политичари никако да схвате да није све у фотељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана