Није готово

Ведрана Кулага Симић

Вирус корона је још ту међу нама. Знатно слабији него у протекла два и по мјесеца, али без обзира на ублажене мјере и даље морамо бити одговорни и опрезни, ако не због оних које не познајемо, онда због оних који нам живот значе.

На то нас упозоравају и примјери из појединих општина у Српској и ФБиХ, које су још мала жаришта и у којима “ковид 19” тиња. Најсвјежији примјери су Модрича и Тешањ, гдје се посљедњих дана знатно повећао број заражених те их сада има више него у јеку пандемије на подручју БиХ.

Мало-помало, након најкритичнијег периода, доста тога је враћено у стање какво је било код нас у првој половини марта. Већина рестриктивних мјера је укинута, али нико није рекао да смо слободни као прије. Одговорност се и данас тражи, али и опрез, јер није све завршено.

Није вирус још нестао. Ова година биће цијела другачија, не само њен један дио. У мјесецима који су пред нама на снази ће бити другачија правила и на мору и планини, али и јача борба за очување радних мјеста и подизање привреде.

Влада Републике Српске је успјела да својим мјерама спаси добар дио радне снаге и спријечи доста црње сценаријуме по привреду, а тим путем треба да настави, да све то не би пало у воду.

БиХ је, генерално, и у ово црно вријеме добила доста помоћи са свих страна, када је ријеч о материјалним и новчаним донацијама с циљем санирања посљедица вируса корона у здравственом и привредном сектору. Успјели смо и да након непотребне, вишеседмичне блокаде расподијелимо новац од Међународног монетарног фонда и сви очекују помоћ, али и сви очекују да ће та помоћ отићи тамо гдје је потребна.

Једини џепови у које новац може отићи су раднички, јер не смије бити ни труна сумње у правичност расподјеле новца нити послодаваца.

Мора бити пружена помоћи свима, колико год је могуће, да бисмо што прије испливали из негативних посљедица са којима смо се суочили. Неће бити лако ни брзо, али битно је увјерење да ћемо успјети и да никоме неће ни пасти на памет да се окористи у овој ситуацији. Да извуче корист за себе и свој џеп.

Морамо да се окренемо једни другима и било би добро да барем ову годину кафу пијемо у нашим локалима, да шопингујемо у домаћим радњама и да природне љепоте које нас окружују, а за које и не знамо да постоје, видимо и уживо.

Све то, уз одређену дозу опреза, одговорности и поштења. Само тако ћемо успјети да помогнемо себи и свима око себе. А то би требало да буде на листи приоритета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана