Није био добар

Дарко Момић

Нећете у Републици Српској наћи честитог човјека који држи до тога да се о покојницима говори све најљепше, а да ће за бившег високог представника у БиХ, покојног Педија Ешдауна, рећи: “Био је добар”. А да их не носи искључиво нетрпељивост (да не кажем баш мржња, иако не бих погријешио) према Републици Српској, већ када би гледали резултате онога што је у БиХ радио покојни енглески лорд, ни у Сарајеву сигурно не би претјерано жалили за дипломатом који је због метода своје владавине у овој накарадној земљи с правом, бар у њеном “бољем дијелу”, понио надимак “мали махараџа”.

Ове године ће се намирити деценија и по откако је Ешдаун 30. јуна 2004. године, након неколико појединачних смјена и суспензија, направио праву сјечу функционера тадашње власти, прије свега СДС-а. Поред тог злочина над људским правима, Ешдаун ће остати упамћен по отимању надлежности Републике Српске и формирању бројних институција на нивоу БиХ, што се исто тако може назвати злочином над људским правима, само колективним.

Сигурно да не могу стати у један ауторски коментар све лоше и погрешне одлуке Педија Ешдауна, али се послије скоро 15 година може без икакве задршке рећи да су њихови или његови резултати - никакви. Зашто никакви? Зато што нико нема аргумент да каже да захваљујући његовом злочиначком уставном подухвату данас има више државе БиХ које су пуна уста онима који га хвале и који величају његов интервенционизам.

Зато што ни Додик, ни било који други српски политичар на разградњи БиХ није урадио ни близу колико Педи Ешдаун својим насилним одлукама којима су формиране или послужиле као основ за касније формирање опскурних институција, као што су разне комисије за концесије, агенције за надзор над тржиштем, институти за мјеритељство, канцеларије координатора за реформу јавне управе и бројне друге које служе само за ухљебе и чија је битност само у томе да имају суфикс - БиХ.

Зато што су његова два чеда, Суд и Тужилаштво БиХ, својим двоструким аршинима урадила више на подјели БиХ и стварању неповјерења у њене институције него сви они који су се нашли на њиховом удару.

На крају, најбоље мјерило његових резултата је то што ћете од огромне већине становника на 49 одсто територије БиХ на питање шта мисле о покојном Педију Ешдауну добити одговор: “Није био добар”. И никога од њих неће гристи савјест зато што тако говоре о покојнику!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана