"Ничији" домови здравља

Драгана Орловић

Локалне заједнице у Републици Српској оснивачи су домова здравља и њихова дужност је да сваке године у буџету планирају одређене суме новца које ће им, као оснивачи, уплаћивати. Међутим, поједине општине својих дужности се сјете само када у њима треба именовати директоре, управне и надзорне одборе.

Чим дође до финансијских или других значајнијих проблема, уредно се повлаче, занемарују их, или их шаљу на адресу Министарства здравља и социјалне заштите РС, очекујући од њих рјешење. Част изузецима.

Као један од главних разлога због којег поменуте општине не испуњавају обавезе према својим здравственим установама јесте недостатак новца, са којим и саме кубуре.

Блокирани рачуни, али и борба за власт и разна лобирања узела су, нажалост, одавно примат у функционисању руководства све већег броја општина, тако да су занемарени проблеми здравствених установа које су на подручју њихове локалне заједнице.

Са друге стране, запослени у тим здравственим установама немају ни најосновније услове рада. Примају једино хитне случајеве, гдје неријетко немају ни газе, ни завоја, ни лијекова, али ни возила којим би пацијенте пребацили бар до најближе болнице или дома здравља који је у бољем стању.

Један од најбољих свједока тако тешке ситуације је Дом здравља Ново Горажде.

Блокирани рачун у тој здравственој установи изазвао је прави колапс, а полиција је недавно превозила пацијенте до најближих здравствених установа, јер им санитетско возило није било исправно.

Радници већ седам дана штрајкују, јер немају ни најосновније услове за рад, а примају једино пацијенте у најургентнијим стањима. Руководство општине би им можда и помогло, али не могу, јер су и сами у дубиози и грцају у блокираним рачунима. И док се чека да реагује ресорно министарство, пацијенти из те општине испаштају. Управо из тог разлога потребно је уредити ову област. Системски и што прије, јер сутра би у истој ситуацији могли бити домови здравља у Берковићима, Невесињу, Кнежеву или ко зна у којој општини...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана