Ни вјере ни нације

Дарко Момић

Народан скупштина Републике Српске у суботу је усвојила одлуку о проглашењу ванредног стања у Српској и одмах о томе обавијестила Вијеће народа РС, да би се делегати изјаснили о томе да ли је том одлуком повријеђен витални национални интерес народа којем припадају.

 Клуб Срба и Клуб Хрвата истог дана су оцијенили да нема повреде виталног националног интереса, док се Клуб Бошњака није изјаснио, најављујући да ће у наредним данима бити одржана сједница клуба.

Потпредсједавајући тог клуба Михнет Окић најавио је да би могао бити покренут витални интерес, а као разлог је навео то што републички парламент није усвојио закључак посланика СДА којим је тражен “несметан пролаз грађана на међуентитетској линији” током ванредног стања.

Крајњи рок до којег Клуб Бошњака мора да се изјасни да ли покреће витални национални интерес је субота до 15 часова, а ако се до тада не изјасне, сматра се да не оспоравају одлуку НСРС и она би могла да иде на објављивање у “Службени гласник РС”, да би дан касније ступила на снагу.

Упркос најавама, још није сасвим сигурно да ће Клуб Бошњака заиста и покренути витални интерес, а за то постоји неколико разлога.

Први је што одлука о ванредном стању ни по којем основу не задире у интересе било којег народа, јер вирус корона не познаје ни вјеру, ни нацију и то је показао на цијелој земаљској кугли од Кине до Америке. А ванредно стање се уводи са искључивим циљем да се институције могу брже и ефикасније борити против пандемије коју је изазвао тај вирус.

Други разлог је што се покретањем виталног националног интереса увођење ванредног стања не онемогућава, већ само одуговлачи, пошто нема сумње да ће Уставни суд РС у којем сједе одговорни људи на крају оцијенити да нема повреде виталног интереса ниједног народа, а не само бошњачког. Вријеме које би у том случају било одузето, могло би, не дај Боже, да одузме још неки живот и зарази можда и неколико стотина грађана, само зато што је успорено проглашење ванредног стања, а тиме и брже и ефикасније дјеловање у борби против пандемије.

А трећи разлог је саопштење Министарства унутрашњих послова РС од прије два дана, у којем је наведено да “не врши контролу и нема постављене пунктове на међуентитетској линији разграничења, нити има намјеру да у будућем периоду поставља пунктове и спречава пролазак путничких возила, робе и лица”.

Пошто је то буквално оно што су из Клуба Бошњака, односно из СДА тражили и навели као разлог због којег се противе увођењу ванредног стања, ето им прилике или изговора да елегантно одустану од покретања виталног интереса и покажу да им је до грађана стало више него до ситних политичких поена. А сједницу Клуба на којој ће рећи да немају ништа против ванредног стања могу да одрже већ данас. Априлилили...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана