Ни трећа срећа не помаже

Милијана Латиновић

Тамна демографска слика у Републици Српској кристално је јасна након што је завршен и трећи уписни рок на факултетима оба јавна универзитета. Ни трећа срећа није помогла да се попуне амфитеатри на већини факултета.

Поражавајућа је чињеница да на појединим високошколским установама ни сва буџетска мјеста нису попуњена.

Ако је судити по трендовима и прогнозама демографа, према којима је из године у годину мање рођених него умрлих, мање основаца и још мање средњошколаца, у амфитеатрима ће и сваке наредне академске године сједити све мање бруцоша.

Осим тога, многи одлазе на студиј у Србију или иностранство па је и то један од разлога зашто на домаћим високошколским установама не могу да испуне уписне квоте.

Са друге стране, на факултетима истичу да чине све како би иновирали студијске програме и привукли што више студената. Упркос томе, на појединим смјеровима кандидати се могу избројати на прсте једне руке. Разлог лежи у чињеници да и када заврше у року, макар имали и све десетке у индексу, једноставно са појединим дипломама у руци годинама не могу да пронађу посао.

Јавна је тајна да су неке карике у ланцу искидане и да је под хитно потребно мијењати све, од демографске до уписне политике. Прије свега потребно је промијенити свеукупну климу у друштву која ни прије пандемије није била сјајна, а сада поготово.

Надлежни морају наћи начина да обезбиједе младима оно основно, да након школовања имају прилику да се запосле и да од тих плата могу да живе и да обезбиједе кров над главом. Без тога, ријетки се усуде да заснују породице, а без породица питање је шта ће бити и са Републиком.

Каква будућност чека Српску, ако се у њој све рјеђе чује плач беба и ако је ђака и студената све мање?! Зашта смо се сви школовали и за кога стварамо бољу будућност, ако ће сутра на школама и факултетима осванути катанац?

Терет одговорности за лошу демографску слику и стање у друштву вјероватно носимо сви заједно, од појединаца до републичких институција.

За лошу демографску слику често сви прстом упиру у младе који касно ступају у брак, касно добијају потомке, а мало кога интересује то што послије завршеног факултета углавном попуњавају мјеста на бироима за запошљавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана