Ни мање државе, ни веће борбе

Милош Васиљевић
Ни мање државе, ни веће борбе

Тешко да на свијету у једној тако малој држави као што је то Црна Гора, са око 600.000 становника, постоји толико политичких трзавица, комбинаторике од којих и тамошњи политички аналитичари долазе у заблуду и варају се у процјенама.

О саставу нове, 44. по реду Владе “рано је говорити”, а “вријеме ће показати”, термин је који полако прелази у клише.

Ипак несуђени предсједник Црне Горе, који се на крају није ни кандидовао за ту функцију због бирократских проблема са пребивалиштем Милојко Спајић биће нови премијер. Ко ће му бити коалициони партнери, још је нејасно, али оно што је сигурно неће Демократска партија социјалиста, али ни Грађански покрет УРА Дритана Абазовића. Прије три године почео је суноврат ДПС-а па ни нови вршилац дужности предсједника партије Данијел Живковић није показао лидерске способности те је ова странка са дугогодишњим партнерима далеко од 41 посланика, колико је и неопходно за већину у највишем законодавном тијелу Црне Горе. Уз то доживјели су крах и на локалним изборима у главном граду Подгорици, али и у локалним заједницама на сјеверу земље, традиционално јаким упориштима.

Мандатар Спајић разговарао је са представницима готово свих странака који подржавају десет принципа које Покрет “Европа сад” (ПЕС) сматра значајним да Црна Гора крене напријед, а то су, између осталог приступање Европској унији, чланство у НАТО-у, али и економски напредак, што је и основа покрета којем су Црногорци дали највеће повјерење.

У борби за четири потпредсједника Скупштине те 18 министара и два министра без портфеља пуно је заинтересованих па тешко да ће сви добити онолико колико желе или заслужују, као што је то случај са коалицијом “За будућност Црне Горе” (ЗБЦГ).

Дефинитивно нови-стари предсједник Скупштине биће Алекса Бечић, што је био и услов Демократске Црне Горе да се њихов лидер врати на функцију коју је и раније обављао. Све остало је под упитником, но извјесно је да ће проблема бити, јер ко год буде у власти, доћи ће са дијаметрално супротним политичким платформама, али и жељама. Један од лидера ЗБЦГ-а Милан Кнежевић у више наврата нагласио је да су ПЕС-ови принципи прихватљиви те да је реално да што прије буде формирана Влада и Црна Гора крене напријед.

Али, ипак, поучени искуством, нову владу дочекаће и стари проблеми, јер тамошње становништво жели боље плате и пензије, инфраструктуру која у цијелој земљи мора бити идентична оној на приморју те улагање у нове фабрике, али и бољи статус Срба, који су до сада на нивоу статистичке грешке били запослени у јавној управи. То су само неки од проблема, а слично као и код нас, пуно их је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана