Незаустављиве умокрадице

Анита Јанковић-Речевић

Шумокрадице у Републици Српској су незаустављиве! Не данима, не мјесецима, већ годинама. И чини се да ће тако и остати још дуго, бар док се шумарство сматра најуноснијом привредном граном и док доноси огромне суме новца многима у “намирбеном” ланцу. Од сјекача, чувара, прерађивача дрвета, купаца па све до оних у фотељама који жмуре на крађу.

Да је илегална сјеча и крађа шуме и даље једно од најчешћих кривичних дјела у Српској, показују званични подаци предузећа “Шуме РС”. То јавно предузеће је само од јануара до септембра ове године поднијело 346 кривичних и 950 прекршајних пријава против шумокрадица, које су у истом периоду бесправно посјекле 10.030 кубних метара. Таквим потезима шумским газдинствима су нанијели штету већу од 1,45 милиона марака.

Подаци показују да упркос бројним мјерама које је посљедњих година Српска предузела лопови не престају да пустоше домаће шуме и из њих извлаче милионе КМ. Да би зауставила бесправну сјечу, Влада РС је 2015. године усвојила акциони план за контролу промета шумских дрвних сортимената у којима учествује шумарска инспекција, јавно предузеће и припадници МУП-а РС, међутим резултати су танки.

Оно што је посебно поразно је што је и ове године, баш као и ранијих, највише крађе у ШГ “Јахорина” Пале. На Јахорини, која је стратешка дестинација за развој домаћег туризма. Планина, чијом се природном љепотом хвалимо на иностраним сајмовима не бисмо ли привукли што више гостију. Олимпијска љепотица на којој уживају хиљаде скијаша из региона и Европе, која и љети постаје све атрактивнија, а коју непланском сјечом шуме пријете да униште несавјесни појединци, који упорно избјегавају затвор.

Ако се једнаким темпом настави крађа шуме у оба ентитета БиХ, чије се око 50 одсто површине налази под шумама, полако али сигурно, остаћемо без тог вриједног природног богатства.

Ако се то деси биће то огроман губитак, јер је управо шума штит еко-система. Спречава клизишта, смањује утицај климатских промјена и оно што је најважније производи кисеоник, производ који добијамо потпуно бесплатно, а без којег нико у свијету не би могао живјети.

Осим што од шуме зависи животна средина, човјеку је потребна и у милион других ситуација. Користимо је за рекреацију, туризам, а и својеврсни је терапеут, јер њена тишина смирује и најнервознију особу.

Природа је најбоља човјекова пријатељица и у зависности од тога колико је поштујемо, толико је она благонаклона према нама. Нарочито шуме, које су и у модерном, а не само митолошком свијету, извор чаролије. Најбољи дио планете Земље, у чијем стварању не недостаје апсолутно ништа. Зато не дозволимо да природа и шуме страдају. Борба за опстанак шуме, у ствари је борба за опстанак човјечанства!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана