Незапосленост

Маријана Миљић
Незапосленост

Становници Српске који су имали "посла" са бироом за запошљавање већ унапријед знају да ће њихово име на евиденцији остати прибиљежено вјероватно неколико година.


То потврђују и подаци да у Српској има све већи број становника који безуспјешно трагају за послом дуже од пет година, јер је лани на бироима за запошљавање било око 50.000 људи који су 60 мјесеци без посла.

Посао је прошле године тражило и 10.000 становника са високом стручном спремом.

Од већине студената данас чујемо да им се не жури да завршавају факултете, јер унапријед знају да од посла нема ништа. Доћи до доброг радног мјеста једино се може "штелом", преко некога коме и те како папрено мораш да платиш и да радиш и неколико година да би радно мјесто отплатио.

Неки своје муке са запослењем трпе, док наравно има и оних којима се посрећи, па дођу до посла у кратком периоду. Изгледа да има и оних којима се превише посрећи, јер имају чак и два посла.

Српска има велики број висококвалификованог кадра којем не треба допустити да борави на бироу већ да ради и ствара, како за за себе тако и за Српску. То се може постићи само отварањем нових радних мјеста и пружањем прилике младим и талентованим људима да раде.

Велики број становника све чешће се одлучује и за одлазак преко границе, револтиран вишегодишњим боравком на евиденцији Бироа за запошљавање.

Економска криза која хара није армију незапослених створила само код нас већ и у читавом свијету. Надамо се да ће криза коначно почети да јењава, да би се створили услови за отварање нових радних мјеста и скраћивање списка незапослених на бироима.

До тада ништа нам друго не преостаје него да они који га имају чувају посао што боље и да онима који су на бироу не умре нада за боље сутра и добијање шансе за покажу да хоће и да желе да раде.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана