Незапосленост

Марина Чигоја
Незапосленост

Да криза и даље станује овдје и да тако брзо не планира да нас напусти најбољи показатељ је армија незапослених на Заводу за запошљавање у РС.

У Републици Српској у јуну је било незапослено 149.110 особа. Иако је у односу на мјесец прије дошло до благог смањења броја незапослених, разлога за оптимизам нема!

Aко се овај број упореди са бројем радника којима су уплаћени доприноси и којих према посљедњим подацима у Српској има око 230.000, видимо да је стање и те како озбиљно. Не треба заборавити ни чињеницу да је број радника и пензионера у РС скоро изједначен. Јасно је да такав однос не би могле да поднесу ни много јаче економије од ове РС.

Оно што посебно забрињава је да су без посла у Републици Српској тренутно два доктора наука, 24 магистра, те више од стотину људи са завршеним мастер студијем.

Поставља се питање чему се онда могу надати десетине хиљада оних са средњом или нижом стручном спремом или неквалификовани радници? Исплати ли се у Републици Српској уопште и школовати или диплома данас не значи ништа?

Да ствари не иду баш у најбољем правцу показује и податак да је просјечан број незапослених у првих пет мјесеци износио 149.786, што је у поређењу са просјечним бројем незапослених у истом периоду 2010. године више за 1.591, односно за 1,1 одсто.

Отварање нових радних мјеста мора да буде приоритет у идућем периоду! Већ дуго се најављују неки велики пројекти који би требало да побољшају ову неповољну статистику. Нажалост, ништа од тога толико најављиваног још увијек није угледало свјетлост дана, а људи и даље чекају у редовима на бироима за запошљавање.

Влада РС издвојиће у току ове године пет милиона марака за подстицај запошљавања, а протеклих дана послодавцима је додијељено близу половине тог износа. Није много, али требало би макар мало да допринесе смањењу незапослености.

Надамо се да ће се у сљедећем периоду више пажње посветити овом проблему и изнаћи начин да се смањи стопа незапослености, која је међу највећим у региону.

Тужна стварност коју тренутно имамо је да становници цијеле БиХ морају бити задовољни само ако имају посао и ако за то примају какву-такву плату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана