Незаконитости у Институту

Горан Маунага

Криминал, махинације, селективност, дискриминација, опструкција и политичка инструментализација у Институту за нестала лица БиХ добили су нови замах.

Привремени Управни одбор Института објављује јавни оглас за пријем сва три члана Колегијума директора Института, а нико неће јавно да каже зашто ICMP и Савјет министара БиХ расписивање конкурса за те функције није дозволио претходном, редовном Управном одбору, иако су његови чланови инсистирали на томе.

Уз то, начин на који је формиран привремени Управни одбор посебна је прича иза које, такође, стоји познат циљ - наставак финансијских незаконитости за богаћење појединаца и уклањање оних који годинама указују на негативности у тој институцији - српских представника у Институту. 

Утицај представника Српске на доношење одлука у Институту прво је спријечен формирањем баш тог привременог Управног одбора, јер за избор редовног УО постоји обавеза успостављања комисије која би спровела конкурсну процедуру, што у том случају подразумијева и постојање сагласности ентитета за формирање те комисије. Ради се о парадоксу преко којег, поред незаконитог богаћења, представници једног народа покушавају да успоставе доминацију над другима.

Потом је тај привремени Управни одбор одмах без проблема изгласао наставак нетранспарентног финансирања фирми у ФБиХ које се баве чувањем посмртних остатака. Тај добро разрађени "бизнис" вриједан је више од десет милиона марака, наших пара. "Бизнис" траје од оснивања Института 2008. и служи искључиво за лично богаћење.

Још трагичније је то што је Институт одавно изгубио чак и своју првобитну намјену у вези са ексхумацијама, идентификацијама и начином финансирања. Јер 2010. године, када није било српског члана Колегијума директора, потписан је споразум по коме средства Тужилаштву БиХ за ту намјену иду директно из трезора, мимо Института који је, тако, остао без икаквог утицаја на тај процес.

Уз ово што се сада дешава не треба ни очекивати да тај и такав Институт икада пронађе још 1.700 у рату несталих Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана