Невладин бизнис

Ведрана Кулага Симић

БиХ је по много чему специфична земља, било да је ријеч о величини државног апарата, трошковима који се остварују на годишњем нивоу, броју странака које се пријављују за учешће на изборима... Ова земља је на многим пољима показала да има "свог коња за трку", а тим "успјесима""прикључио се и невладин сектор.

Транспарентност се много пута, барем када су институције БиХ у питању, показала као непозната ријеч које мало има у пракси, а много у устима. Много, колико и чланица невладиног сектора, које заједно располажу милионима марака.

Анализа Иницијативе за бољу и хуманију инклузију на свјетлост дана изнијела је бројне "занимљиве" ствари у вези са радом и постојањем НВО сектора у БиХ. Посебно послије 1990. године.

Да кренемо од почетка. Један од основних задатака невладиног сектора, без обзира на то под којим се поднебљем налазио, јесте брига за одређене категорије становништва које се налазе, ако се тако може рећи, на ивици друштва и егзистенције.

Таквих је у БиХ много и много очију је усмјеравало погледе ка невладиним организацијама у нади да ће успјети да се изборе за њих, ако то већ, онако како су очекивали, нису успјели они који су добили њихов глас на изборима и постали то што су постали.

У невладином сектору многи су видјели сламку спаса, а шта су добили на крају - ништа!

С друге стране, неки други су добро уновчили туђу муку, обезбиједивши себи на рачун туђих проблема новчану корист.

Чак више од 70 одсто удружења основано је да би радило у интересу својих чланова, а тек нешто више од 28 одсто њих за општи интерес.

Е, ово се може назвати само једном ријечју - срамота. Умјесто да помогну онима другима којима је тешко да воде битку са животом, бројна удружења, односно они који су их водили, новац су "трпали" у своје џепове. Борбу за наводна права потлачених годинама су користили за сопствено богаћење разни мешетари, не правећи тако само штету онима које су наводно заступали, него и много ширих размјера.

Нити рачуна, нити одговорности, а ствари тако не смију да функционишу, али тешко ће се цијела истини моћи изнијети на видјело јер је, изгледа, годинама многима полазило за руком да на име туђих брига и проблема са осмијехом рјешавају своје.

Ако је судити по доступним подацима и анализама, невладин сектор је постао уносан бизнис, ако не за све, онда бар за оне "сналажљиве" појединце.

Томе се мора стати украј и једном за сва времена доставити рачуне и трошкова и образа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана